De landbouworganisaties en de zuivelindustrie hebben gisteren samen een duurzaamheidsprogramma in de zuivelsector gelanceerd, in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters. Eigen energievoorziening, hergebruik van water, veevoeder van eigen teelt, aandacht voor biodiversiteit, enz. zijn slechts enkele van de 35 duurzaamheidsinitiatieven die gepromoot worden. Het programma start op 1 januari 2014. De vooruitgang wordt jaarlijks gemeten en de zuivelsector engageert zich om hierover te rapporteren.
Het gezamenlijke programma ‘Duurzaamheidsmonitoring van de Melkveehouderij’ geeft aan elke melkveehouder een keuzelijst van 35 duurzaamheidsinitiatieven. Energie, water, dierenwelzijn, milieu, dierengezondheid, voeding van de koe, en sociale aspecten zijn de 7 thema’s. Jaarlijks zullen onafhankelijke auditeurs op één derde van de melkveebedrijven nagaan welke duurzaamheidsinitiatieven gerealiseerd zijn. Zo wordt de vooruitgang over het hele land gemeten. Om de 3 jaar zullen alle Belgische melkveebedrijven, zo’n 8.500, bezocht worden.
Mogelijkheden voor een duurzaamheidsprogramma
Als ondernemer en vakman is de melkveehouder het best geplaatst om op zijn bedrijf de prioriteiten voor verdere verduurzaming te bepalen. Een recent onderzoeksproject naar mogelijkheden voor verdere verduurzaming van de melkveehouderij in Noord-West-Europa, nl. Dairyman, kwam tot het besluit dat er ‘geen one fits all-weg naar duurzamer melken bestaat’.
Hierna volgen enkele concrete voorbeelden uit de lijst met 35 duurzaamheidsinitiatieven :
- Recuperatie van de condensatiewarmte van de melkkoeltank bij het koelen van de melk
- Hergebruik van water via rietveld, biofilter of waterzuivering
- Eigen energieproductie op basis van de mest via een pocketvergister
- Het bedrijf is erkend als kijkboerderij/bezoekboerderij of als zorgboerderij (opvang van hulpbehoevenden )
- Maximaal gebruik van eigen voederteelten
- Gebruik van een milieu-boekhouding, die door de overheid erkend is
- Overeenkomst met overheid/natuurvereniging inzake akkervogel/weidevogelbeheer
- Minstens 1 koeborstel per groep melkkoeien
- Een contract met een vaste bedrijfsbegeleidende dierenarts
Niet alleen melkveehouders wenden zich in de duurzaamheidsaanpak
Niet alleen de melkveehouders engageren zich in de duurzaamheidsaanpak. Ook de volgende schakels in de keten, namelijk de melkophaling en de melkverwerking , werken mee. Sedert 2006 is er een monitoring van de melkophaling. Op 6 jaar tijd is het brandstofverbruik per 1.000 liter opgehaalde melk met 8 procent verminderd. De inzet van vrachtwagens met milieuvriendelijke motoren (EURO 5) is sterk gestegen. Veel melkverwerkers realiseerden aanzienlijke verminderingen van de inzet van energie en water. Het gebruik van verpakkingsmateriaal daalde. Ook dit zal via een jaarlijkse monitoring gerapporteerd worden.