Ad lib voerconcept en nieuw ventilatiesysteem bewijzen hun nut bij jongvee-opfok

Op de Agridagen maakten we kennis met twee nieuwe concepten inzake jongvee-opfok: de vloeibare ad lib kunstmelk Prominend en het Positive Pressure Tube Ventilation-systeem, kortweg PPTV-stalventilatie genoemd. Met op de achtergrond een getuigenis van een Vlaamse veehouder spitte het vakblad Melkveebedrijf editie mei 2018 de concepten nog even wat dieper uit.

Viermaal per uur verse lucht

Advertising

De nieuwe ventilatietechniek komt van over de Atlantische Oceaan. Vader en zoon Goderis leerden de PPTV-stalventilatie kennen tijdens een cursus in Wisconsin (VS). Concreet gaat het om een polyethyleen tube die op maat van de stal met een zeker aantal gaten geperforeerd werd. De buis wordt middels een stalen kabel aan het plafond bevestigd. Een ventilator gemonteerd op de buitenwand stuurt continu verse lucht naar binnen.

Kalf beslist wanneer het drinkt

Met het Prominend-concept wordt er reeds vloeibaar voorbereide kunstmelk in een zogenaamde ‘bag-in-box’ (gesteriliseerd en vacuüm) in de stal opgesteld. Eenvoudig aftappen en aanlengen met twee derde koud water volstaat. Roeren hoeft niet meer. De kalveren krijgen de kunstmelk al lib ter beschikking.

De ad lib-verstrekking kan onmiddellijk na de biestperiode (dus vanaf dag 3 à 4) van start gaan. 10 à 14 dagen voor het spenen is het zaak om de dosering geleidelijk af te bouwen tot eenmaal 3 liter ’s morgens.

Heeft u de mei-editie van Melkveebedrijf gemist? Klik dan voor het volledige verhaal Ad lib voorconcept en nieuw ventilatiesysteem bewijzen hun nut

 

Voor een filmpje over de PPTV-stalventilatie klik onderstaande link:

 

Voor een filmpje over het Prominend-concept klik onderstaande link:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *