In het West-Vlaamse Staden baat Ruben Rommel (°1991) een melkveebedrijf uit samen met zijn ouders. Het bedrijf groeit gestaag of organisch, zoals Ruben het graag noemt. Naast melkvee is de familie actief in de vleesvarkens, de akkerbouw en de groententeelt. “Welke weg we in de toekomst inslaan, is nog niet helemaal zeker. Maar ik wilde in afwachting van een definitieve keuze, onze melkveetak wel optimaliseren. Dat deden we door te digitaliseren met de AfiFarm software van Fullwood Packo. Het resultaat: er is een nieuwe melktank in bestelling, de huidige is te klein”, lacht Ruben.
Rustig evolueren
Wanneer je de evolutie van het landbouwbedrijf bekijkt, kan je niet anders dan besluiten dat Ruben de bedrijfsbeslissingen doordacht en met de nodige kritische bedenkingen, neemt. “Vroeger werden de koeien nog in een oude bindstal gemolken maar in 2006 was het tijd voor een nieuwe stal met een visgraat van 2×8. We vonden het belangrijk om er ook meteen het Crystal managementprogramma bij te nemen, hoewel we er in het begin enkel koeherkenning mee deden. Maar omdat we ons bedrijf wilden laten evolueren, vonden we het belangrijk om ook meteen digitaal mee te zijn. Het bedrijf groeide stelselmatig en we zagen de voordelen van een degelijke managementsoftware. Die keuze maakte het onszelf qua arbeid meteen een pak eenvoudiger.”
Ruben was echter geen fan van stappentellers. “In eerste instantie wilde ik graag een halsbandsensor. Men had mij ook een beetje bang gemaakt voor het aan- en uitdoen van de sensoren aan de poten. Maar aangezien ik het volledige management vanuit één systeem wilde doen en de halsbanden op dat moment niet met de melkstal gekoppeld werden, zijn we er toch voor gegaan.”
Hoe denkt Ruben nu over de stappentellers? “Voor mij geen halsbanden meer. Ik ben erg tevreden. Ze zijn eenvoudig aan en uit te doen. De dieren hebben er geen last van. Eén klein nadeel: je hebt telkens een nieuw bandje per koe nodig. Maar ook halsbanden verslijten. De voordelen zijn veel groter.
Slim renoveren
In 2018 was het tijd voor de volgende stap vermits de stal ondertussen 12 jaar oud was. “Dat was een moeilijke beslissing omdat we nog niet volledig weten welke richting we uit willen. Meteen grote investeringen gaan doen, zat er bijgevolg niet in. Ik wilde opnieuw alle opties openhouden en toch evolueren. Dat kon perfect met het nieuwe programma AfiFarm. Willen we op termijn toch een nieuwe stal zetten, dan kan dat. Willen we overschakelen naar robotmelken, dan kan dat ook. En ondertussen werken we stukken efficiënter en kunnen we de diergezondheid, de kwaliteit van de melk en de productieresultaten veel beter opvolgen. Een voorbeeld: wanneer een koe tijdens een melkbeurt merkelijk minder melk geeft dan verwacht, of wanneer er iets scheelt met de geleidbaarheid van de melk – wat kan wijzen op mastitis – dan gaat er een lampje branden aan de melkstand en komt deze koe op het ‘mastitis rapport’. Ik heb dan de tijd om haar na te kijken, de trends via het systeem de analyseren, de uier te checken en dan de juiste opvolging te voorzien. Dat is een enorm hulpmiddel voor mij.
Ook de tochtdetectie verloopt via Afifarm en ik vertrouw er blindelings op. Ik hoef zelfs niet meer te dubbelchecken. Je kan uit het programma veel beter halen welke koe tochtig is en welke nog niet. En via specifieke rapporten worden eventuele verkeerde meldingen, zoals wanneer de koeien naar een nieuwe weide verhuisd zijn, er automatisch uitgehaald.”
Ruben gebruikt de tochtdetectie ook voor het jongvee. “Vroeger zat ik steeds met de onzekerheid of ik wel op het juiste moment geïnsemineerd had. Nu geeft het programma perfect aan wanneer het ideale moment zich aandient. Dat geeft gemoedsrust.
Via het programma volg ik trouwens ook de drachten op en ik hou een historiek en opmerkingen in het programma bij zodat ik later nog kan checken hoe de vorige drachten verlopen zijn. Of ik zet er al informatie bij voor de veearts.”
Eerst zien en dan geloven
Ook voor het droogzetten van zijn koeien, gebruikt Ruben Afifarm als ondersteuning. Hij zet de koeien graag in groepen droog en houdt die groepen ook samen tijdens de dracht. Op die manier blijft de hiërarchie bewaard en werkt de afkalfdetectie, die hij steeds gebruikt, het beste. “Ik stond er nochtans sceptisch tegenover: eerst zien en dan geloven, dacht ik. Daarom wilde ik camera’s plaatsen want ik ging ervan uit dat de afkalfdetectie onvoldoende zou werken. Maar het werkt erg goed. Als er een alarm op mijn smartphone binnenkomt, weet ik dat ik nog ongeveer een uur de tijd heb om te gaan kijken.”
Het snel opvolgen van de stal, doet Ruben dus via zijn smartphone. Wanneer hij wat dieper in de cijfers wil duiken, zet hij zich aan zijn computer in de stal. “Ik check uiteraard altijd de melkproductie van het moment maar ook de productie op 10 dagen, 100 en 305 dagen. Ook de inseminaties volg ik via de computer op.”
Via AfiFarm kan Ruben ook bekijken hoe efficiënt hij melkt, of hij goed voorbehandelt, of de koeien stress hebben en hun melk ophouden, of ze niet te lang aangekoppeld blijven. Kortom, ook het comfort van de koe in de melkstal wordt duidelijk zichtbaar.
Zo laat het rapport zien dat hij waarschijnlijk een aantal koeien heeft die zich maar traag laten melken. “Dat klopt”, lacht Ruben. “Mijn moeder staat steevast in de melkstal en is gehecht aan haar koeien. Ook als er een paar wat moeilijker zijn, houdt ze deze liever in de kudde dan er afscheid van te nemen. ‘Ik heb toch tijd dus laat ze maar blijven’, is dan haar antwoord.”
Ruben en Fullwood Packo
Zowel de melkinstallatie als de koeltank en de eerste managementsoftware, zijn afkomstig van Fullwood Packo. Maar in 2018 koos Ruben resoluut voor een digitale versnelling en die werpt zijn vruchten af. “Ik wil snel op de bal kunnen spelen. Als je altijd afgaat op je eigen waarnemingen, dan duurt het soms lang eer je de vinger op de wonde kan leggen. Nu word ik ondersteund door de technologie en ik heb er vertrouwen in dat ik weet wat er in de kudde omgaat. Daarenboven is onze efficiëntie toegenomen, produceren we meer en kunnen we de koeien beter opvolgen. En ik heb me niet vastgezet voor de komende jaren. Ik kan nog alle kanten uit.”
Het bedrijf van Ruben en zijn ouders
- Aantal melkkoeien
- 100 melkkoeien, eigen opfok
- Andere activiteiten
- Vleesvarkens, akkerbouw, groenten
- Fullwood Packo Technologie
- Visgraatmelkstal (2×8) 80°, gestart met Crystal managementprogramma, nu AfiFarm 5.2; koeltank 8 200 l (grotere met 15 000 l inhoud, is in bestelling)
- Melkveestal
- Stal gebouwd in 2006 en geoptimaliseerd in 2018.