Iedere melkveehouder kan zijn boerderij van groene stroom voorzien. De oplossing zit hem in een slimme mix van zonne- en windenergie. Dit zorgt voor een geleidelijke aanvoer van stroom op het erf. Johan Heeren van melkveehouderij Van Dijk in Overijssel (NL) is na de aanschaf van een windmolen en zonnepanelen zelfvoorzienend. EAZ Wind hielp hem hierbij.
Johan Heeren en zijn vrouw runnen samen een melkveehouderij met ingekruist vlekvee, waarmee de levensproductie en levensduur van de koeien een stuk hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Drie jaar geleden hebben ze het familiebedrijf overgenomen. Met de overname is er geld vrij gemaakt om het bedrijf duurzamer te maken. Ze pakte de bedrijfsvoering aan waaronder de overstap naar elektrische melkrobots. Het zwaartepunt van de verduurzaming ligt bij de energieconsumptie.
Een molen met meerwaarde
Melkproductie komt natuurlijk met energieverbruik. Per jaar verbruikt de onderneming ongeveer 70.000 kilowattuur. Vanuit de gedachte om het bedrijf te verduurzamen is dat ook één van de redenen dat Johan aan de slag is gegaan met groene energie. Hij melkt bijvoorbeeld met twee melkrobots waardoor er een heel stabiel energieverbruik is, zowel overdag als ‘s nachts. Dus is er een oplossing nodig die de boerderij continu van duurzame energie kan voorzien. “Nou, die oplossing kon EAZ ons bieden: een windmolen in combinatie met zonnepanelen.”
De familie heeft gekozen voor wind en zon, dat is de energiemix. Een windmolen levert het hele jaar door stroom en een bescheiden hoeveelheid zonnepanelen onder steunt de energieproductie op windstille dagen. Deze combinatie is de meest effectieve manier om een groot erf, zoals een boerderij, van een gelijkmatige productie van duurzame stroom te voorzien. Johan: “Ik word ‘s ochtends met regelmaat wakker met onze energieconsumptie op nul. Dat vind ik fantastisch, want dat laat zien dat de windmolen op dat moment echt goed zijn werk doet.”
Oplossing van EAZ Wind voor gelijkmatige energieverbruik
EAZ Wind leverde dus een oplossing voor het gelijkmatige energieverbruik van de boerderij. Maar dat is volgens de boer niet de enige meerwaarde. De windmolen van EAZ, daar zit geen elektronica aan. Hij is volledig mechanisch. “Dat vinden wij enorm mooi passend bij wat wij zien als een duurzaam plaatje.” Ook de natuurlijke uit straling van de windmolen spreekt Johan aan. Vanuit de buurt krijgt hij veel positieve reacties. Er zijn fietsen soms mensen voorbij, die dan even aanbellen omdat ze naar de molen willen kijken. Dit ziet hij als een groot compliment voor EAZ Wind, de molen past goed in het boerenlandschap.
Blik op de toekomst
Johan heeft een goed gevoel over de toekomst. Hij heeft de duurzame bedrijfsfilosofie door kunnen zetten naar de energievoorziening waardoor het bedrijf minder afhankelijk is van het net, de grillige energieprijzen en andere markt ontwikkelingen. Samen met EAZ hebben ze een route gevonden naar een onafhankelijke en zelfvoorzienende boerderij. EAZ heeft de familie van A tot Z ontzorgd in het hele proces. Ze regelen de vergunningsprocedure, de installatie en het onderhoud. Daarnaast wordt de windmolen continu gemonitord en kan Johan in een speciale app zien hoeveel zijn molen opwekt per uur, dag, maand en jaar.
Energieneutraal boeren met een kleine windmolen van EAZ Wind
Binnen ons systeem, vooral nu met de molen, is de vlakke energieproductie wel echt de toekomst. De salderingsregeling is er nu nog, maar in de toekomst gaat die eraf. Dat is ook iets waar wij van tevoren over nagedacht hebben. Wij consumeren het grootste gedeelte van de opwek continu omdat we op een veel vlakkere manier energie produceren. De investering in een kleine windmolen heeft als doel om energieneutraal te boeren. Dat is ons gelukt, en daar zijn wij erg trots op!