Melkveehouders Stefan en Annick van den Eynde uit Brussegem houden sinds april met het ‘Advanced’-pakket van het Allflex SenseHub een scherp oog op tocht en herkauw in zijn veestapel. Voor het bedrijf met driehonderd melkkoeien is het monitoringssysteem in een paar maanden tijd onmisbaar geworden.
Naar eigen zeggen melkt Stefan van den Eynde zelf ‘quasi-niet’. Aangezien er met personeel gewerkt wordt heeft hij niet zelf alle dieren continu in beeld. Hij had al naar verschillende alternatieve systemen gekeken om beter vat te krijgen op zijn vruchtbaarheid en gezondheid “Maar dit systeem werkt echt aangenaam. Het is zeer eenvoudig, zoals iedereen zegt, maar vooral kort op de bal kunnen spelen met tochtmeldingen en herkauwdata sprak ons het meeste aan.”
Vroegtijdig ingrijpen
Zicht op de productie per individuele koe heeft Stefan van den Eynde nog niet, hij haalt veel informatie uit de herkauwdata van SenseHub . “We zijn er direct bij. Sterker nog, zelfs als er geen koorts is, geeft het systeem al een signaal. Een alarm voor verminderd herkauwen kan een dag later de indicatie zijn geweest voor uierontsteking.”
Ondanks dat het melkveebedrijf feitelijk nog maar een paar maanden met SenseHub werkt, is Van den Eynde erg tevreden. “Het draait enorm goed. Vanwege onze omvang is het inmiddels een onmisbaar hulpmiddel geworden.”
Betere bedrijfscijfers
De melkproductie is gestegen met vijf liter per koe en ook de inseminatiecijfers zijn flink verbeterd. Volgens de veearts van de melkveehouderij is met behulp van het systeem ook het therapiesucces significant verbeterd, waardoor er minder uitval en minder vervroegd afvoeren is. “We zijn er sneller bij als een koe in nood is of er een slepende melkziekte, baarmoederontsteking of uierontsteking dreigt. Daarmee vermoeden we dat de investering in SenseHub binnen het jaar is terugverdiend.”
Kijk voor meer informatie op www.allflex.global/nl
Stefan van den Eynde: “Bij koe 0802 is, zoals u kunt zien, sprake van verminderde herkauw. Vandaag is de veearts erbij gehaald. De koe is vier maand drachtig en staat vandaag met een lebmaag. Dat kom je zelden tegen, maar nu hebben we dat wel gevonden.”