SilvAir wordt met succes toegepast bij een groeiend aantal melkveehouders. Ook voor de vleesveehouderij is het interessant, omdat imago en duurzaamheid in deze sector een steeds grotere rol gaan spelen.
Hogere productiekosten en stagnerende (of dalende) vleesprijzen zijn een van de grootste uitdagingen voor vleesveehouders. Maar deze sector heeft ook te maken met een vaak slechte beeldvorming (imago) van rundvleesproductie en strengere eisen van de supermarkten en consument rondom duurzaamheid. Dit vergt aanpassing, maar ook toepassing van innovaties die helpen de ecologische voetafdruk van rundvlees te verlagen. Een groot deel van de ecologische voetafdruk van de productie van rundvlees komt door het vrijkomen van methaan door vertering in de pens.
Geen risico voor voeropname
SilvAir (met nitraat als werkzaam bestanddeel) kan de methaanproductie in de pens flink reduceren, zonder negatief effect op voederopname en prestaties. SilvAir wordt ingerekend in het rantsoen en is opgenomen als een van de middelen die gesubsidieerd wordt binnen de eco-regeling voor Vlaamse veebedrijven (gebaseerd op 8% methaanreductie). Kristof Denys van Voeders Decadt-Denys in België ziet groot potentieel van methaanreductie via het voer bij vleesvee en begeleidt inmiddels het bedrijf van Vincent en Chris de Brandt in Lokeren hierbij.
Denys legt uit: “We zijn voeren al enige tijd SilvAir, we zien geen verlaging in de drogestofopname bij de dieren. Koeien zijn kieskeurig en gevoelig voor smaak en geur. Bij elke verandering in het rantsoen is het toch altijd een beetje spannend of het geen negatieve invloed heeft op de voeropname. Bij de vleesveehouder zien we dat de koeien goed reageren op het nieuwe rantsoen. Een bijkomend voordeel is dat we 15% minder soja hoeven te gebruiken, wat het totale rantsoen ook weer duurzamer maakt. Hiermee spelen we proactief in op de groeiende vraag die we verwachten vanuit de markt en de supermarkten naar vlees dat geproduceerd is met een lagere CO2-voetafdruk.”
Voorlopers in vleesvee nodig
Vleesveehouder Vincent De Brandt legt uit: “We zien allemaal de discussies en onderzoek rondom stikstof. Maar in de vleesveehouderij wordt vooral weidegang toegepast om stikstof te reduceren. We lopen hierbij achter op andere sectoren (zoals melkvee, varkens) qua technieken. Naast stikstof, is het te verwachten dat er in de nabije toekomst ook verplichtingen opgelegd gaan worden rondom methaanreductie. Ook daar moeten we als vleesveesector zeker op inspelen. SilvAir is een van de technieken die ons kan helpen methaan te reduceren.”
“Om innovaties zoals SilvAir op te schalen en te stimuleren in vleesvee heb je voorlopers nodig, boeren die de nek uitsteken om aan te tonen dat het gemakkelijk in gebruik is, haalbaar zijn op bedrijfsniveau, en geen effect heeft op dierprestaties en voeropname. Ik doe daar graag aan mee. Ik ben gestart met halve doseringen om te kijken hoe het uitpakte, maar toen ik zag dat het goed ging, ben ik voor de volledige dosering gegaan. De samenwerking met de voeradviseur is hierin heel belangrijk geweest”, legt De Brandt uit.
Proactief werken aan verduurzaming
Door SilvAir te gebruiken werken veehouders proactief aan het verduurzamen en toekomstbestendig maken van het bedrijf. Wilt u weten of SilvAir op uw bedrijf en rantsoen past, en hoe u aanspraak kunt maken op de eco-regeling? Neem contact op met uw voeradviseur of Provimi via info@provimi.com.
Wij staan voor u klaar.
Meer lezen over SilvAir? Kijk op onze website.