De maiskuil behandelen met Bonsilage levert altijd meer op dan het kost. Het toevoegmiddel voorkomt voor €1,54 per ton vers in te kuilen mais, broei en schimmelvorming en verbetert de smaak van de mais. U verdient de investering gegarandeerd in veelvoud terug, door het minimaliseren van het inkuilverlies.
Mais staat bekend als voer dat makkelijk bederft. Broei en schimmel verteren een deel van het voer al voordat het in de koe is en bederven de smaak. Koeien nemen 8 procent minder op bij 25 procent broei in de mais volgens onderzoek van L. Whitelock. Als klap op de vuurpijl produceren schimmels ook nog eens afvalstoffen waar bacteriën in de pens niet van houden. Van alle nutriënten in mais die verteerd kunnen worden, gaat op deze manier gemiddeld 20 procent verloren.
Houd de energie in de maiskuil
Schimmels en gisten leven van de suiker en het zetmeel in de maiskuil. Dit verlaagt de voederwaarde (energie) van de maiskuil. Met de inzet van het toevoegmiddel Bonsilage Mais kunt u dit voorkomen. Immers, 10 gram azijnzuur per kg natte mais is al voldoende om gisten en schimmels te doden. Bonsilage Mais maakt dit azijnzuur zeer snel aan. Omdat azijnzuur minder positief uitpakt voor de smaak, zitten er in Bonsilage Mais ook melkzuurvormende bacteriën. Deze bacteriën maken tot drie keer meer melkzuur dan azijnzuur aan waardoor de smaak van de maiskuil zelfs beter is dan zonder dit inkuilmiddel. De combinatie van bacteriën in Bonsilage Mais is uniek en onovertroffen.
Snelle conservering
Een snelle en diepe conservering van de maiskuil belangrijk, zeker als mais op het land aangetast is door schimmels zoals stengelrot, builenbrand of bladvlekken. Deze schimmels moeten zo snel mogelijk gedood worden. Dit gebeurt pas wanneer het voer onder het plastic zit, en dit proces wordt bevorderd als de mais is behandeld met Bonsilage Mais. Schimmels en gisten kunnen negentig dagen overleven zonder zuurstof, in een slecht aangereden kuil zelfs langer. Besteed dus aandacht aan het inkuilen en zorg er voor dat de kuil gelijkmatig aangereden wordt, ook aan de zijkanten van de kuil.
Voeren twee weken na maisoogst
Is uw maisvoorraad laag en moet u twee weken na de maisoogst de nieuwe maiskuil al openen dan adviseren wij u het nieuwe toevoegmiddel Bonsilage Speed mais. De unieke bacteriën Lactobacilus dilivorians in Bonsilage Speed mais zorgen zeer snel voor een hoge concentratie azijnzuur waardoor de ontwikkeling van schimmels en gisten in een korte tijd wordt teruggebracht naar een minimum. De maiskuil is al na twee weken geconserveerd en geschikt om te voeren aan uw melkvee.
Gezondere melkkoeien met de hoogste levensproductie
Gezond melkvee is de basis voor een goede bedrijfsvoering. Het innovatieve toevoegmiddel Bonsilage Fit mais is ontwikkeld om de levensproductie van melkvee te verhogen. De unieke bacteriën in Bonsilage Fit mais zetten voedingstoffen zoals suiker en een deel van het melkzuur om in propyleenglycol. Door de extra propyleenglycol kan de koe in de eerste 100 dagen van de lactatie haar vetreserves gebruiken. Daarbij komt dat door de omzetting van melkzuur naar propyleenglycol het melkzuurgehalte in mais daalt, waardoor koeien minder snel last krijgen van pensverzuring en slepende melkziekte. Door de betere gezondheid verlengt u de levensproductie van uw melkvee.
Ruwvoerspecialist Tom Willems geeft advies
Ruwvoerspecialist Tom Willems legt in deze video het verschil uit tussen de verschillende toevoegmiddelen voor de maiskuilen.
Bron: Barenburg – 15 september 2017