Als je op Facebook kan, kan je ook met de robot werken

De melkstal zit er nog in en de robot staat nog in een tijdelijke positie, maar Jos Somers uit Hoelbeek is laaiend enthousiast. Jos: “Sinds de komst van de Lely A4 melkrobot in onze bestaande stal is er veel veranderd.” Niet alleen de productie is omhoog gegaan, maar de koeien zijn ook gezonder.

In september 2017 is Jos opgestart met een tweedehands Lely A4 melkrobot. Met de komst van de melkrobot is het aantal melkkoeien van Jos gestegen van 50 naar 65 Fleckvieh koeien. “We hebben een aantal stuks vleesvee ingeruild voor melkvee”, vertelt Jos. “Hiermee is onze stal met 65 ligboxen vol.”

Robotmelken, nu of nooit!

“De robot heb ik voor mijn eigen gemak gekocht. “Ik melkte altijd zelf”, vertelt Jos. “En ik moet nog wel enkele jaren doormelken, dit is fysiek zwaar.” Al jaren dacht de veehouder aan robotmelken, uiteindelijk heeft zijn vrouw de knoop doorgehakt, ‘nu of nooit!’ zei ze. Vorig jaar september is de melkrobot geïnstalleerd. “We hebben gekozen voor Lely omwille van de goede kwaliteit”, geeft Jos aan. “Alles is degelijk bij Lely”, stelt hij en voegt hieraan toe: “ Ook is de robot het snelst met het onderhangen van de bekers.”

Met de melkrobot heeft de veehouder ook een nieuwe melktank van 8000 liter aangeschaft. “Toen die er stond dachten we, krijgen we die tank wel vol? We waren verbaasd!”, vertelt Jos lachend. “Met de robot zijn we economisch vooruit gegaan. Onze verwachtingen zijn overtroffen, voornamelijk qua liters“, stelt de veehouder. “We melken nu 5 liter per koe per dag meer. Op jaarbasis scheelt dit heel veel.”

Het Lely Center helpt met het ontlasten

De opstart van de melkrobots verliep goed. “De koeien waren rustig en het Lely Center heeft ons goed geholpen”, geeft Jos aan. Ze hebben een strakke planning en dan loopt het ook goed, dat werkt aangenaam. Ze ontlasten je tijdens de opstart”, vertelt de veehouder. “We zijn erg tevreden over het Center. Het zijn goede techniekers en ze komen snel.“

“De koeien zijn gezonder!”

Inmiddels is koeienboer Jos volledig aangepast op automatisch melken. “Het robotmelken gaat boven verwachting goed”, geeft Jos enthousiast aan. “De robot maakt het mogelijk om meer koeien te melken en we kunnen het werk anders indelen.” Dit betekent niet dat Jos minder met zijn koeien bezig is. “Met de robot kun je je tijd flexibeler indelen waardoor je andere zaken beter gaat doen”, stelt de veehouder. “De koeien zijn nu gezonder!”, noemt Jos als belangrijk voordeel. ”Naast de uiergezondheid is ook de klauwgezondheid boven verwachting verbeterd.”

“Iedereen die op Facebook kan, kan ook met de robot werken”

Met de stroom aan koegegevens uit de robot kan de veehouder zijn koeien nog beter monitoren. “Ik heb nu alles in beeld met het managementprogramma T4C. Je kunt direct alles zien, op elk moment van de dag heb je de liters in beeld”, noemt de veehouder als grote meerwaarde. “Hierdoor zit je kort op de bal.” Voordat Jos de stal inloopt kijkt hij eerst op de attentielijst of er bijzonderheden zijn. Op deze wijze heeft hij controle over de kudde. “Wanneer hier niks gebeurt, dan hoef ik eigenlijk ook niet te kijken.“

Jos is een echte robotboer. Toch hoef je volgens de veehouder niet technisch te zijn om een robotboer te zijn. “Iedereen die op Facebook kan, kan ook met de robot werken!”, zegt hij stellig.

Het beste wat we hebben gedaan

De aanschaf van de robot is het beste wat we hebben gedaan”, geeft de veehouder enthousiast aan. Of de robot in de komende jaren nog naar de geplande plek wordt verplaatst zal de toekomst uitwijzen. “De plek waar hij nu staat blijkt ook erg geschikt te zijn”, geeft Jos lachend aan. In de toekomst wil de veehouder nog meer gebruik maken van de beschikbare data uit de robot om het bedrijf verder te optimaliseren. “En qua productie”, voegt hij toe, “richten we ons op een stijging naar een gemiddelde van 36 liter per koe per dag.”

Bedrijfsgegevens

Jos Somers woont samen met zijn vrouw en vier kinderen van de leeftijd 18, 20, 22 en 24 in Hoelbeek. Hier runt hij een melkveebedrijf met 70 melkkoeien, inclusief droogstaande. Vorig jaar september heeft hij een tweedehands A4 melkrobot aangeschaft. Het rollend jaargemiddelde ligt op 8850 kg per koe per jaar met 4,14 vet en 3,57 eiwit. Het gemiddelde aantal melkingen per koe per dag ligt rond 3,1/3,2 melkingen, met een gemiddelde productie per koe per dag van 33,6 liter. De veehouder beschikt over 60 hectare land, waarvan 20 hectare op afstand. Naast melkvee houdt Jos ook vleesvee, in totaal telt het bedrijf 185 dieren.

 

Bron: Lely

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: