Hoe kan compost helpen om de bodemkwaliteit te verbeteren en koolstof vast te leggen? Tijdens een boeiende inspiratienamiddag op 26 februari kregen 32 deelnemers inzicht in carbon farming, praktische toepassingen van compost en financiële ondersteuningsmogelijkheden.
Compost bijzonder effectief in koolstofopbouw
Een gezonde bodem is de basis voor een duurzame en productieve landbouw en het opbouwen van het organisch koolstofgehalte is hierin essentieel. Verschillende technieken dragen hieraan bij, maar compost is bijzonder effectief omdat de organische stofaanvoer veel hoger is dan bij stalmest of drijfmest.
Impact compost op de bodemvruchtbaarheid
Organische stof in de bodem heeft een directe impact op verschillende aspecten van bodemvruchtbaarheid:
- Bodemstructuur verbeteren – Compost helpt bij de vorming van stabiele bodemaggregaten, waardoor de bodem minder verdicht en beter doorwortelbaar wordt.
- Waterhuishouding optimaliseren – Een bodem met voldoende organische stof kan meer water vasthouden en beter omgaan met droogteperiodes. Dit is vooral belangrijk in tijden van klimaatverandering.
- Erosie tegengaan – Compost verhoogt de stabiliteit van de bodem, waardoor afspoeling en verlies van waardevolle nutriënten worden verminderd.
- Wortelgroei en bodemleven stimuleren – Micro-organismen en bodemfauna profiteren van de extra organische stof, wat bijdraagt aan een gezonde bodemecosysteem.
- Opname van voedingsstoffen bevorderen – Compost verbetert de nutriëntenbeschikbaarheid door mineralen langzaam vrij te geven en het bufferend vermogen van de bodem te verhogen.
Voordelen in mestbalans
Daarnaast biedt compost ook voordelen in de mestbalans: slechts de helft van de fosfor (P₂O₅) wordt meegerekend en slechts 15% van de stikstof (N) wordt als werkzame fractie beschouwd. Dit maakt compost een interessante optie voor landbouwers die hun bodem willen verbeteren zonder hun mestquotum te overschrijden.
Hoeveel compost moet je toedienen?
- Onderhoudsdosis: 20 ton/ha om de twee jaar
- Correctie bij lage C%: eenmalig tot 45 ton/ha
C-scan: inzicht in jouw bodem
Tijdens de inspiratienamiddag kwam ook de bodemkoolstofscan, de C-Scan, aan bod. Aan de hand van deze scan krijg je inzicht in de huidige staat van jouw bodem en ontdek je mogelijkheden om de koolstofopslag te verhogen. De scan analyseert bemesting, teeltrotatie en het koolstofpercentage van jouw bodem om gerichte adviezen te geven.
Interesse om een scan te laten uitvoeren? Vraag dan hier een gratis bodemkoolstofscan aan.
Bron: Inagro