De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) heeft haar model voor de berekening van ammoniakemissie in de landbouwsector geactualiseerd. De geografische toekenning van de emissies door het uitrijden van mest werd uitgebreid. Verder geeft de update een duidelijker beeld van de NH3-emissie bij mestverwerking. En men kan nu ook de emissie op het niveau van de stal berekenen of een prognose maken.
Aldus een bericht in de juni-editie van de nieuwsbrief van de VMM. Zoals bekend rapporteert de VMM jaarlijks over de evolutie van de emissie van luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen door de verschillende sectoren. Voor de landbouwsector is onder meer de ammoniakemissie van belang. Deze emissie wordt jaarlijks berekend met het Emissiemodel Ammoniak Vlaanderen (EMAV).
“In het EMAV 2.0 is de recente evolutie van het mestbeleid, waaronder de PAS-maatregelen, in het model meegenomen en afgestemd op onder meer de meest actuele lijst van ammoniakemissiearme stalsystemen. We hebben ook het model geoptimaliseerd aan de hand van nieuwe kennis van emissiefactoren, aannames en technologische verbeteringen”, luidt het.
Nog steeds volgens de nieuwsbrief heeft de VMM gedetailleerde inputdata uit de Mestbank (VLM) waar mogelijk in EMAV2.0 geïntegreerd. Zo laat de nieuwe versie toe de ammoniakemissie te berekenen tot op het niveau van de stal. De geografische toekenning van de emissies door het uitrijden van dierlijke mest en kunstmest is meer in detail uitgewerkt.
Ook het luik mestverwerking is grondiger uitgewerkt en in het model geïntegreerd. Dit laat toe een duidelijk beeld te krijgen van de NH3-emissie die met mestverwerking gepaard gaat. Belangrijke inputdata zijn bijvoorbeeld de mestverwerkingstechnieken, emissiecoëfficiënten en hun geografische ligging. Op basis van het detailniveau van de beschikbare inputdata kon de geografische spreiding van de berekende emissies sterk verfijnd worden.
Er is nu ook voorzien in 2 uitbreidingstools:
- een vereenvoudigd model om de emissie van één exploitatie door te rekenen;
- een analytische tool om beleidsdoelstellingen t toetsen of prognoses te maken.
Bron: VMM nieuwsbrief juni 2017