Binnenkort vindt de derde editie van het ManuREsource plaats, het congres rond management en valorisatie van mest.
Voor het eerst wordt het congres op Nederlandse bodem georganiseerd. Plaats van het gebeuren: het futuristische gebouw Evoluon in Eindhoven. Te noteren data: 27 en 28 november 2017.
Europarlementariër Jan Huitema zal de vereiste beleidsaanpassingen, nodig om de transitie naar een circulaire economie op gang te trekken, bespreken.
Op de tweede dag verzorgen Danone en Friesland Campina een duo presentatie over de rol van agrofood concerns binnen de transitie van mestverwerking naar een circulaire economie.
Tijdens het paneldebat met vertegenwoordigers uit de Europese Commissie (DG ENVI), mestverwerkingssector (Terramass), de kunstmeststoffenindustrie (ICL Fertilizers Europe), de Rural Investment Support for Europe (RISE) Foundation en de wetenschappelijke wereld (Universiteit Milaan) wordt dieper ingegaan op de kansen en knelpunten van de transitie naar een circulaire economie. De thema’s besproken in het paneldebat worden verder uitgewerkt in kleine groepjes tijdens verschillende rondetafelgesprekken.
Daarnaast komt Steve Row van Newtrient hun catalogus voorstellen. Dit Amerikaanse bedrijf heeft voor de Amerikaanse zuivelindustrie een evaluatie gemaakt van verschillende mestverwerkingstechnieken en constructeurs.
Verder zullen in verschillende parallelle sessies internationale sprekers hun onderzoek voorstellen rond thema’s zoals bemesting, product- en procesinnovaties, nieuwe markten voor de producten en de omgevingsimpact van mest- en digestaatverwerking.
Er worden ook twee workshops georganiseerd waarbij de effectiviteit van het mestbeleid in Vlaanderen en Nederland alsook de meerwaarde van Europese onderzoeksprojecten voor de bedrijfswereld wordt geanalyseerd. Deze laatste met input van de Europese Commissie DG AGRI.
Vanuit de Europese Commissie DG GROW wordt een informatiemoment voorzien over de wetgevingsprocedure bij de opmaak van deze nieuwe Europese Meststoffenwetgeving.
Aansluitend op het congres wordt een bedrijfsbezoek georganiseerd aan twee innovatieve bedrijven. Beide mestverwerkingsinstallaties zijn innovatieve voorbeelden van de transitie van mestverwerking naar een circulaire economie: Groot Zevert Vergisting in Beltrum produceert groene stroom en biogas en recupereert nutriënten uit mest, Terramass in Odiliapeel produceert naast groene stroom ook nutriëntrijke mestkorrels.
Alle info en registratie zie https://www.manuresource2017.org/
Bron: VCM – oktober 2017