Topartikelen over bijproducten voor melkvee
Bijproducten voor melkvee
Natte bijproducten zijn officieel geen ruwvoeders, maar zijn op melkveebedrijven vaak belangrijk en kunnen door de samenstelling wel als ruwvoeders worden ingezet. Bierbostel en perspulp bijvoorbeeld bevatten zeer veel celwanden en weinig cel-inhoud. Bij herkauwers geeft dit een rustige pensvertering en stabiliseert de verterings- en afbraaksnelheid.
Natte bijproducten voor melkvee
Bij de natte bijproducten kunnen de mineralengehalten extreem verschillen. Ze zijn daardoor minder goed inzetbaar voor een groep dieren; bietenpulp heeft een heel hoog calciumgehalte en erg laag fosforgehalte. Voor melkkoeien is dit gunstig maar voor droogstaande koeien is dit juist minder geschikt om veel te voeren. Tarwestro, gerststro, koolzaadstro, graszaadhooi en gedroogde luzerne zijn allemaal droge bijproducten maar ook per partij zeer verschillend in geur, smaak, gehalten en kwaliteit. Vooral te nat gewonnen stro of hooi kan veel verschillende soorten schimmels bevatten waardoor de opname slecht is en de koeien of kalfjes een afwijkende vertering krijgen..
Ruwvoerplan in melkveehouderij
Door het maken van een voorlopig ruwvoerplan in de zomer kun je als veehouder beter inschatten of aankoop van natte en droge bijproducten nodig is. Met name de prijs en kwaliteit van bijproducten varieert per jaar en per seizoen, maar kunnen soms heel hard nodig zijn bij een dreigend ruwvoertekort of juist prijstechnisch aantrekkelijk zijn om voerkosten te besparen (vakblad Melkveebedrijf feb. 2020).
Tot slot, meer weten? Lees hieronder dan alles!