Biocheck Rundvee gelanceerd

Na de Biocheck.UGent Varken en Pluimvee werd nu ook de Biocheck Rundvee ontwikkeld in samenwerking met de eenheden van de Veterinaire epidemiologie van de universiteiten Gent en Luik. Hiervoor werd een aparte risico-gebaseerde bioveiligheidsevaluatietool samengesteld voor melkvee, vleesvee en vleeskalveren, bestaande uit een online enquête met bijbehorend bioveiligheidsscoresysteem.

De tool laat toe het niveau van bioveiligheid op een rundveebedrijf te meten. Net als de overige Biochecks is de vragenlijst onderverdeeld in de categorieën externe en interne bioveiligheid. Deze zijn elk onderverdeeld in verschillende subcategorieën afhankelijk van het type rundvee, maar omvatten altijd de relevante onderdelen om de bioveiligheid op het bedrijf te kunnen inschatten.

Advertising

Nadat de Biocheck Rundvee is ingevuld, kan het resultaat bekeken of opgeslagen worden als een rapport met een totaalscore beschikbaar voor bioveiligheid, een score voor interne en externe bioveiligheid en een score voor elke subcategorie. In het rapport worden ook de landelijke gemiddelden weergegeven om de vergelijking te maken tussen het eigen bedrijf en de andere bedrijven die de Biocheck hebben ingevuld.

Daarnaast is op de Biocheck-website uitgebreid advies en informatie met betrekking tot bioveiligheid op rundveebedrijven terug te vinden ter verbetering van de eigen bioveiligheid.

De tool kan volledig gratis en onafhankelijk gebruikt worden op www.biocheck.ugent.be en is beschikbaar in Nederlands, Frans en Engels.

Bron: Nieuwsbrief van de Eenheid voor Veterinaire Epidemiologie van de Faculteit Diergeneeskunde UGent – 11 februari 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: