BouMatic: nieuwe melkklauw en tepelvoering

BouMatic brengt de nieuwe melkklauw Flo-Star Xtreme en de nieuwe tepelvoering Magnum Turbo op de Europese markt. De nieuwe klauw is compacter en lichter, bijkomend is de hoek van de inlaten verbeterd. Dat levert onder meer een hogere melkstroom, evenwichtige uitlijning van het melkstel en vacuümstabiliteit op. Het ontwerp van de nieuwe tepelvoering bestaat uit een cilindrisch kopgat voor een goede pasmaat en een driehoekige tepelvoeringsschacht voor een comfortabele en snelle melkbeurt.

Melkklauw

De Xtreme is slechts 13 cm hoog; 3,5 cm korter dan de huidige melkklauw. “Dit maakt de klauw perfect voor kleine rassen, koeien met lage uiers en/of verse koeien (met bredere uiers). Verder verbetert het gepatenteerde ontwerp met gekruiste inlaten van BouMatic het evenwicht en de uitlijning van het melkstel. Een evenwichtige uitlijning zorgt voor een gelijkmatig uitmelken in elk kwartier. De positie van de inlaten verbetert ook de ‘pasmaat voor de koe’. Dit zorgt ervoor dat de melkklauw recht onder brede, smalle, korte en lange uiers hangt en een ongelijke plaatsing van de spenen kan opvangen”, luidt het in een mededeling van het bedrijf.

De melkklauw is 85 gram lichter dan zijn voorganger. Dat is gemakkelijk in gebruik en vermindert de vermoeidheid van de melker tijdens lange melkbeurten. Verder kan deze het gewicht meer naar de beker en tepelvoering verschuiven, waardoor de uitlijning van het melkstel nog optimaler wordt. Bovendien resulteert het lichtere gewicht van het melkstel bij alle melkkoeien tot een minder vaak afzakken van de melkklauwen en minder luchtzuigen van de tepelvoeringen.

Tepelvoering

Het cilindrische kopgat van de tepelvoering Magnum Turbo Li zorgt ervoor dat de tepelvoering goed om de speen heen past. Door de driehoekige vorm masseert de speen zachter zodat de melk er vlot uit komt. Er is geen luchtinvoer bij de melkklauw. Dit gebeurt op het niveau van elke tepelvoering.

Voor een optimaal resultaat van de melkbeurt is er onafhankelijk van de melkstroom een vacuüm ‘snorkel’ toegevoegd om de vacuümstabiliteit en snelheid van de melkbeurt (melkstroom: 9 liter/min) te verbeteren. In combinatie met de nieuwe tepelvoering zorgt deze voor optimaal comfort voor gevoelige uiers en tegelijkertijd voor een snellere melkbeurt.

9 liter per minuut

Tests hebben aangetoond dat de toegepast technologie in de Flo-Star Xtreme 9 liter/min aankan, zonder de prestaties te beïnvloeden.

De Flo-Star Xtreme melkklauw en de Magnum Turbo tepelvoering zijn sinds 1 september 2020 in Europa beschikbaar via alle erkende BouMatic-dealers.

Bron: Boumatic – 20 september 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *