Cid Lines automatiseert nu ook de nabehandeling van de uier

Na de introductie van ‘The Pure Foamer’ in 2016, zal Cid Lines vanaf april 2018 ook volop uitpakken met ‘The Pure Dipper’. In afwachting van de voorstelling van deze semi-geautomatiseerde manier van het behandelen van de uier na het melken op Agribex 2017 kreeg Melkveebedrijf alvast een demo op een praktijkbedrijf.

Weliswaar met een prototype. The Pure Dipper zal immers pas leverbaar zijn vanaf april 2018. Niettemin voorspelt Ronny Schelfhout, sales director animal health care bij Cid lines, nu al het definitieve verdwijnen van de klassieke schuim- en dipbeker die vandaag bij het melken gehanteerd wordt voor de voor- en nabehandeling van de spenen in de melkstand.

Advertising

Net als de ‘The Pure Foamer’ (voor de voorbehandeling) is ook ‘The Pure Dipper’ (voor de nabehandeling dus) een ontwikkeling van de Britse partner in deze van Cid Lines: Cotswold Dairy Equipment (www.cotswold-dairy.co.uk). De insteek is dan ook opvallend identiek.

Het klassieke knijpen met de hand op de beker gevuld met een uierbehandelingsmiddel wordt vervangen door een eenvoudige – en vooral minder lastige – druk op een knop. Een vernuftig ontworpen ‘pistool’ gemonteerd op een verlengde steel en aangesloten op een flexibel die naar een vaccuümpomp leidt, laat toe de spenen snel, veilig en correct te dippen.

Tijdens de demo op het melkveebedrijf van Jacques Monbaillieu in Boezinge (West-Vlaanderen) kon de redactie van Melkveebedrijf ervaren dat de nieuwe manier van nadippen bijzonder vlot werkt. Het prototype-pistool voorkomt morsen en kan – zo mogelijk nog belangrijker – op voldoende afstand gehanteerd worden zodat de melker de eigen hand niet langer tussen de poten van de koe moet steken (wat onvermijdelijk is met de traditionele beker).

Vanaf het voorjaar 2018 voorziet de marketingstrategie van Cid Lines dan ook in een gezamenlijke aanbieding van zowel de ‘The Pure Foamer’ als de ‘The Pure Dipper’. Dat veronderstelt dus een pakket van twee vacuümpompen met bijhorende flexibels en de twee specifieke pistolen. Als richtprijs voor beschreven geheel (exclusief installatie op het melkveebedrijf) noemde Ronny Schelfhout 1.000 euro.

Voor meer informatie bezoek Cid Lines op Agribex – Hal 3, stand 407

www.cidlines.com

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: