Crelan Groep neemt AXA Bank Belgium over en draagt Crelan Insurance over aan AXA Belgium

Op 24 oktober 2019 hebben AXA Groep en Crelan Groep een akkoord gesloten over de verkoop van AXA Bank Belgium aan Crelan Groep, als onderdeel van een strategisch partnership op de lange termijn.

Met de komst van AXA Bank Belgium zal Crelan Groep, die bestaat uit Crelan en haar dochter Europabank, qua omvang verdubbelen. Zo zal de groep meer dan 37 miljard euro aan deposito’s en meer dan 38 miljard euro aan kredieten beheren. Ze biedt dan een financiële dienstverlening aan meer dan 1,7 miljoen klanten. Crelan wordt op die manier de vijfde bank in België.

Het strategisch partnership tussen beide partijen omvat volgende modaliteiten:

  • Crelan Groep neemt AXA Bank Belgium over van AXA Groep voor een bedrag van 540 miljoen euro cash.
  • Crelan Insurance, de verzekeringsmaatschappij van Crelan Groep die voornamelijk schuldsaldoverzekeringen gekoppeld aan woonkredieten en LOA’s (leningen op afbetaling) verkoopt, wordt integraal overgedragen aan AXA Belgium, de Belgische verzekeringsdochter van AXA Groep. Crelan Insurance wordt gewaardeerd op 80 miljoen euro.
  • Crelan heeft een distributieakkoord op lange termijn gesloten voor de verkoop van AXA schade- en schuldsaldoverzekeringen.

Anderzijds treedt AXA Groep, als onderdeel van het langetermijnpartnership, via een kapitaalverhoging van 90 miljoen euro toe tot het kapitaal van Crelan Groep, in eerste instantie verdeeld over Crelan NV en AXA Bank Belgium.

Geleidelijke overgang

De overname van AXA Bank Belgium zal op termijn uitmonden in een fusie waarbij alle  activiteiten onder het Crelan-logo worden uitgevoerd. Crelan hoopt dit integratie- en migratieproces af te ronden in ongeveer 24 maanden.

In eerste instantie zal er voor de klanten weinig veranderen en blijven beide banken naast elkaar bestaan. Dit moet toelaten om de producten en de processen van beide banken op elkaar af te stemmen om vervolgens vlot alle klanten en kantoren via één uniform systeem te ondersteunen.

Tijdens het integratieproces zal structureel overlegd worden met de sociale partners en de vertegenwoordigers van de zelfstandige bankagenten om de fusie zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Over eventuele kantorenfusies of andere wijzigingen die de fusie voor gevolg zou hebben werd, volgens de mededeling van Crelan, momenteel nog geen enkele beslissing genomen.

Bron: Crelan – 25 oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: