De voermarkt blijft omhoog kijken

Op 14 januari 2020 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-prijs stijgt licht naar 18,6 eurocent. De DVE-toeslag daalt naar 64,8 eurocent.

Droge grondstoffen

Advertising
  • Op de eiwitmarkt heeft de soja een stapje omhoog gezet. De prijs van raapschroot is stabiel.
    • De vraag vanuit China is onzeker. Gaan ze daadwerkelijk grote hoeveelheden soja kopen in Noord-Amerika? Wat zullen de gevolgen zijn van de uitbraak van het corona-virus?
    • Raapschroot is dus stabiel. Na de nieuwe oogst wordt weer een groter aanbod verwacht wat het schroot goedkoper zal maken.
    • Voor lagere prijzen van beide producten is het dus wachten tot na de nieuwe oogst; soja vanaf mei en raap vanaf augustus.
  • De energiemarkt
    • De granen zijn stabiel op dit moment. Het verschil tussen gerst en tarwe loopt op. Hierdoor is gerst het interessantste product van de twee.

De brokkenprijzen stabiliseren. De zetmeelrijke brokken kunnen op dit moment zeer scherp geprijsd worden (gekeken naar de grondstoffen).

Met name de vulmiddelen zoals palmpitschilfers en sojahullen blijven op niveau.

Bijproducten zijn ten opzichte van de droge grondstoffen duur geprijsd. Enkele producten zijn licht oplopend, grote voorraden aanleggen is daarbij niet verstandig. Het voorjaar brengt gemiddeld genomen namelijk lagere prijzen met zich mee door een lagere vraag en een ruimer aanbod.

Voor de volledige getallen klik Saldo Actua januari 2020

Bron: naar Bas Aarts in Melkveebedrijf editie België februari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: