DeLaval leverde 500ste OptiDuo

DeLaval heeft haar 500ste OptiDuo-voeraanschuifrobot afgeleverd bij zijn nieuwe eigenaar in Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens. OptiDuo is verkrijgbaar in de meeste Europese landen sinds midden 2018. De technologie met vijzel verplaatst niet alleen het voer terug naar de koeien, maar ververst het voeder ook. Zo blijft het luchtiger en smakelijker voor de koeien wat de voeropname en het koeverkeer extra stimuleert.

“Ik wil dat ook de niet-dominante dieren altijd over vers voer beschikken”, zegt de nieuwe eigenaar Sebastiaan Göke. “Bovendien gaat zorgt de machine voor minder voerresten, minder sorteren aan het voerhek, een hogere ruwvoeropname en een hogere productie”.

We Live Milk Days 2020

Tijdens de We Live Milk Days 2020 biedt DeLaval praktische tips aan melkveehouders om de productieve levensduur van de melkkoe te verlengen. “Voeren op de juiste manier is volgens ons een essentieel ingrediënt voor deze levensduurverlenging”, aldus productspecialist Ludo Bols. “Koeien besteden 3 tot 5 uur per dag aan eten, verdeeld over 8 tot 14 keer. Voor een hogere opname en optimale voerconversie hebben ze dag en nacht fris en luchtig voer nodig.”

DeLaval OptiDuo mixt het ruwvoer terwijl het terug naar de koeien wordt geschoven. Zo vermindert ook het sorteren van het voer door de koeien, omdat het voer steeds opnieuw gemengd wordt. De voerresten verminderen dus aanzienlijk. Een bijkomend voordeel is dat de koe ‘s morgens, ‘s middags en ‘s nachts hetzelfde voer opneemt, wat de pensstabiliteit ten goede komt. Resultaat is dat koeien meer drogestof opnemen uit ruwvoer, gezonder zijn en meer melk produceren.

“Automatisering en dierenwelzijn zijn belangrijk voor ons”, zegt veehouder Sebastiaan Göke. “Ik was meteen na het bezoek bij een gebruiker overtuigd van de technologie. Voornamelijk omdat ik zag dat ook niet-dominante dieren steeds over vers voer beschikken en vanwege minder voerresten en het minder sorteren aan het voerhek. We kijken er echt naar uit om met onze OptiDuo te kunnen starten.”

Dit familiebedrijf in Noordwest Duitsland met ongeveer 100 koeien is toekomst-georiënteerd en zal binnenkort ook overschakelen van conventioneel naar automatisch melken.

Bron: naar DeLaval – 16 maart 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: