DGZ blijft waakzaam voor het schmallenbergvirus

DGZ kreeg afgelopen maand november meerdere misvormde geaborteerde kalveren aangeboden op autopsie. De letsels zijn typisch voor een besmetting met het schmallenbergvirus. Toch kon het virus voorlopig uit geen van de gevallen geïsoleerd worden.

De voornaamste overdragers van het virus zijn knutten en eventueel ook muggen. Het vectorseizoen loopt nu op zijn einde maar de letsels bij de kalveren wijzen op een infectie tijdens de dracht. DGZ vraagt alle dierenartsen en veehouders om verdenkingen te melden en om stalen van verdachte gevallen over te maken voor verder onderzoek.

In oktober werd een besmetting met het schmallenbergvirus bevestigd op een rundveebedrijf in Oost-Vlaanderen. Ook bij een schaap werden de typische afwijkingen opgemerkt hoewel de analyses geen schmallenbergvirus of blauwtongvirus aantoonden.

In november kreeg DGZ 11 gevallen aangeboden op autopsie:

  • 8 geaborteerde kalveren vertoonden misvormde poten, een verdraaide nek en rug en hersenafwijkingen. Van 4 van deze gevallen staat inmiddels vast dat ze negatief zijn voor zowel Schmallenberg als Blauwtong.
  • 3 geaborteerde kalveren vertoonden enkel hersenafwijkingen. Van deze gevallen zijn de analyses nog in onderzoek.

Neem bij vragen contact met uw bedrijfsdierenarts of de DGZ helpdesk op tel. 078.05.05.23 of e-mail helpdesk@dgz.be.

Bron: DGZ – 2 december 2016

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *