DGZ levert voortaan ook elektronische oormerken

Sinds kort kan u er als rundveehouder voor kiezen om, zowel voor primo-oormerken als voor hermerkingen, elektronische oormerken te bestellen via DGZ. Let wel: de keuze voor elektronische oormerken is volledig vrijblijvend en zeker geen verplichting.

Elektronische oormerken maken het mogelijk om uw dieren binnen uw bedrijf te herkennen door systemen die daarvoor uitgerust zijn. Denk maar aan toegang tot de melkrobot, dosering van krachtvoer, enz. Een elektronisch oormerk kenmerkt zich door een ingebouwde chip in het vrouwelijk deel. Door de ingebouwde chip bestaat het vrouwelijk deel van het oormerk uit een dikkere zwarte kop, het mannelijke deel van het oormerk daarentegen is een stuk korter dan bij het klassieke oormerk en wordt bevestigd aan de achterzijde van het oor.

Advertising

Kiest u voor elektronische primo-oormerken dan komen de huidige verplichtingen waaraan voldaan moet worden binnen het geldende BVD-programma niet in het gedrang. Naast het elektronische oormerk blijft het tweede oormerk het gekende, niet-elektronische BVD-oormerk.

Overweegt u om over te schakelen naar elektronische oormerken, neem dan in eerste instantie contact op met de leverancier van het systeem waarop u de dieren via elektronische oormerken zou willen herkennen. Niet elk systeem van elke fabrikant is immers voorzien om op deze manier te werken.

Hoe overschakelen?

Er zijn twee verschillende manieren om over te schakelen naar elektronische oormerken.

  • Ofwel kan u kiezen om elektronische primo-oormerken aan te schaffen en gaandeweg de kalveren die geboren worden te merken met een elektronisch oormerk. In dit geval kan u als veehouder volledig zelf geleidelijk aan overschakelen zonder noodzakelijke tussenkomst van de vereniging.
  • Ofwel kan u kiezen om alle dieren of een bepaalde groep dieren van uw beslag in één keer om te schakelen naar elektronische oormerken. In dit geval wordt één conventioneel oormerk bij het rund verwijderd en een elektronische hermerking geplaatst. Dit kan enkel onder begeleiding van DGZ. Neem daartoe contact op met de helpdesk van DGZ.

De tarieven van zowel de primo-oormerken, de hermerkingen als de retributie voor een bedrijfsbezoek van kan u steeds raadplegen op www.dgz.be.

Bron: DGZ – 23 november 2017

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: