Een robot die mest van een dichte vloer verzamelt en richting een dumppunt brengt. Een uitvinding die Lely in 2017 op de markt bracht. De Lely Discovery 120 Collector biedt hiermee een oplossing voor veehouders met een dichte stalvloer. Ondertussen rijden er al meer dan 1200 van deze autonome zuigrobots wereldwijd rond, maar hoe gaat deze mestrobot eigenlijk te werk?
De mestrobot is op veel bedrijven niet meer weg te denken. Rustig maken ze hun rondjes door de stal en zorgen er zo voor dat het roosteroppervlak schoon achterblijft. Echter dichte vloeren vragen ook nog altijd om een mestverwijderingssysteem. Een vaste mestschuif of een shovel zijn dan vaak de middelen om de vloer schoon te krijgen, maar deze hebben ook nadelen. Grote hopen mest vormen zich voor de schuif en koeien staan er met hun klauwen iedere keer in. Ziekteverwekkers als Mortellaro worden hierdoor eenvoudig door de stal verspreid en met de dieren in contact gebracht. Ook onderdelen als kettingen, hoekwielen of aandrijvingen van vaste schuiven vormen obstakels in de stal voor zowel de koeien als voor de veehouder. Voor Lely was dit de aanleiding om een mestrobot voor stallen met dichte vloeren te ontwikkelen; de zogenoemde Lely Discovery 120 Collector.
Niet schuiven maar mest opzuigen
In 2010 is men bij Lely gestart met de ontwikkeling van deze revolutionaire robot. De welbekende mestrobots Discovery 90 S en SW waren toen al een tijdje op de markt voor stallen met roostervloeren. De Collector dankt veel aan de ervaringen die zijn opgebouwd met zijn broertjes. Net als de Discovery 90 S en SW heeft de Collector namelijk een 12 Volts accu, wordt hij aangedreven door zijn 2 wielen én steunt hij op een schuif aan de voorkant. Maar in tegenstelling tot het enkel schuiven van de mest, zuigt de Collector de mest ook op in zijn interne tank. Deze ontwikkeling vergde een compleet nieuw principe wat betreft mestverwijdering in de melkveehouderij. Hierdoor zijn in 2013 de eerste testmachines het veld in gegaan, en nu, 7 jaar later is het aantal geïnstalleerde machines wereldwijd gegroeid tot over de 1200.
Dichte én gecombineerde vloeren schoon houden
Voor stallen met gecombineerde vloeren, deels rooster en deels dicht, is de Collector een ideale uitkomst. Naast het opzuigen van mest op dichte vloeren kan de Collector ook zonder vacuüm te trekken de roostervloer schoon schuiven. De machine kan meerdere gangpaden meenemen in zijn routes, en u als veehouder kunt bepalen welke route wanneer wordt gereden. Indien er bijvoorbeeld vaste melk- of voertijden zijn gedurende de dag, kan de dagplanning van de Collector hier eenvoudig op worden aangepast met behulp de mobiele telefoon. Dit apparaat dient tevens als besturingssysteem wanneer u bijvoorbeeld handmatig een route wil starten of wanneer u inzicht wil krijgen in de robotprestaties. Via Bluetooth maakt u verbinding met de Collector, dus vanaf de voergang kan de machine moeiteloos worden bediend.
Water sproeien voor betere opname van de mest
Hoe gaat deze zuigrobot eigenlijk te werk? De Collector heeft een rechte voorkant die steunt op een schuif van 120 cm breed. Hiermee wordt de mest verzameld voor een zuigmond van kleinere afmeting. Met behulp van een pomp wordt er vacuüm gecreëerd dat de mest naar binnen trekt. Een filter boven in de mesttank voorkomt dat er mest teruggaat in het vacuümsysteem. Aan het einde van een route rijdt de Collector naar een vast punt om de mest te dumpen en gelijktijdig zijn waterzakken weer te vullen. Om de mest goed te kunnen opzuigen, wordt aan de voorkant van de machine water gesproeid. Dit zorgt voor een betere opname van de mest. Aan de achterkant van de machine kan ook water worden gesproeid om te voorkomen dat nieuwe mest zich gaat hechten aan de vloer. Het water dat de Collector meeneemt bevindt zich in twee waterzakken die in de interne tank hangen. Aan het begin van een route rijdt de mestrobot dus met volle waterzakken en een lege mesttank en naarmate de route vordert, draait dit om. Zo is de omvang van de robot compact kunnen blijven.
Makkelijk inpasbaar door slimme software
Net als de Discovery 90 S en SW gebruikt de Collector mestrobot de stal als navigatie. Met twee ultrasoon sensoren kunnen o.a. ligboxranden, houten balken of muren gevolgd worden. Hierdoor kunnen ook gelijkvloerse dwarsgangen meegenomen worden in de route. Verder maakt de machine gebruik van een gyroscoop en wielomwentelingen om zijn route in de stal te kunnen volgen. De combinatie van deze technologieën vergt dus nauwelijks aanpassingen aan uw stal. Met de slimme software registreert de Collector ook coördinaten, waardoor hij eenvoudig zijn route kan hervatten wanneer hij bijvoorbeeld tot stilstand is gekomen door een koe die in zijn weg stond. Om de dieren te waarschuwen dat hij eraan komt, maakt de Collector korte piepgeluiden. Dit geluid wordt door de koeien herkend, en ze zullen hierdoor makkelijk om de Collector heen lopen.
Geert-Jan van der Wal: “Schone vloer zorgt voor betere koegezondheid”
Veehouder Geert-Jan van der Wal werkt sinds een jaar met de Lely Discovery Collector. “In de stal hebben wij voor onze twee melkrobots een plein van 6 bij 10 meter. Hier kun je niet met een mestschuif werken”, vertelt de veehouder. “Het alternatief is een put maken, maar die optie is veel duurder.” De keuze voor de mestrobot was hierdoor snel gemaakt. “De Collector duwt de mest dus niet vooruit, maar zuigt het op. Zo wordt niet alleen de vloer schoner, maar houden de koeien ook schonere klauwen, waardoor koegezondheid en het welzijn van de dieren verbetert”, geeft Geert-Jan aan. De mestzuiger voor dichte vloeren rijdt nu ruim een jaar naar tevredenheid rond in de stal van Geert-Jan. “Het is relatief gezien een goedkope aanschaf voor stallen met dichte vloeren en hij werkt heel goed”, stelt hij. “Als de ideale routes eenmaal bepaald zijn, heb je er geen omkijken meer naar.”
Meer rust en betere klauwgezondheid
Door het innovatieve design en de compacte omvang kan de Collector overal in de stal komen. De vierkante voorkant laat de Collector in elke hoek van de stal komen, en de ronde achterkant zorgt ervoor dat hij er moeiteloos weer weg kan draaien. Ook is de schuif aan de voorkant breder dan de algehele robot. Hierdoor worden koeien die iets buiten te ligboxen steken niet geraakt en dus niet verstoord tijdens het herkauwen. Scheidingshekken en drinkbakken die minimaal 65 cm hoog hangen, zijn voldoende voor de Collector om onder door te rijden. Vaak wordt er bij het voerhek een aparte route geprogrammeerd met een groter tijdsinterval, om zo de dieren niet iedere keer te storen tijdens het vreten. Dit geeft meer rust en minder klauwbeschadigingen dan bij bijvoorbeeld een vaste mestschuif.
Meer weten? Bent u benieuwd naar mogelijkheden voor de Discovery 120 Collector op uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met uw regionale Lely Center.