Het gebruik van een voetbad kan zeer nuttig zijn om de verspreiding van infectieuze klauwproblemen zoals Mortellaro binnen de kudde te beperken. Echter, om voldoende efficiënt te zijn, moeten bepaalde principes gerespecteerd worden!
Het voetbad als en slechts als…
- Alle runderen moeten het voetbad gebruiken, idealiter minstens twee keer per dag, inclusief vaarzen en droge koeien, vooral in het geval van Mortellaro.
- De klauwen moeten zo proper mogelijk zijn voordat de koeien door het desinfecterende voetbad gaan: jetreiniging in de melkstal of een “reinigend” voetbad (met enkel water) vlak voor het desinfecterende voetbad kunnen hierbij helpen. Hierdoor zal het gebruikte desinfectiemiddel in het voetbad langer actief blijven en beter de laesies bereiken. De bacteriën die betrokken zijn bij Mortellaro zijn anaëroob, en het simpele feit van het reinigen van de voeten en de interdigitale ruimte brengt zuurstof aan en maakt de omgeving vijandiger voor anaerobe bacteriën.
- Gebruiksfrequentie :
- Bij onderhoud = geen zichtbare laesies → 2 keer / maand gedurende 4 dagen
- In geval van een klinisch probleem = gedetecteerde laesies → ≥ 2 keer / maand, 1x / week gedurende 4 dagen (+ individuele behandelingen)
- De inhoud van het voetbad moet elke 75-100 passages worden vervangen, soms vaker als bevuiling snel optreedt. Dit voorkomt besmetting in plaats van desinfecteren van de voeten.
- Het voetbad moet
- Vrij diep zijn, d.w.z. 15 cm waarvan altijd minstens 11 cm vloeistof.
- Lang genoeg zijn zodat de 4 klauwen r minstens twee keer ondergedompled worden tijdens een passage, wat betekent dat het voetbad minstens 3 meter lang dient te zijn.
De eerste drie principes zijn ook van toepassing wanneer desinfectiemiddelen / antibiotica lokaal aangebracht worden, bijvoorbeeld aan de hand van een rugsproeier, op propere klauwen (na reinigen met een waterstraal) en voor droge voetbaden.
Lokaal aanbrengen van het desinfectiemiddel heeft het voordeel dat er minder volume actief product wordt gebruikt, wat ook het probleem van de verwijdering van restanten vermindert. Het wordt voornamelijk gebruikt voor individuele behandeling van acute gevallen.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Contacteer je dierenarts indien je meer vragen hebt over dit onderwerp. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.