Voorkomen is beter dan… manken!
Altijd kostelijk
Manken bij koeien beïnvloedt de rendabiliteit altijd op negatieve wijze, wat de oorzaak van het manken ook is en zelfs wanneer het niet zo ernstig lijkt. Omdat klauwproblemen meestal bedrijfsproblemen zijn is een manke koe slechts het zichtbare topje van een ijsberg. Doordat klauwproblemen steeds gepaard gaan met ontsteking en pijn resulteert dit steeds in een verlaagde voederopname en melkproductie, alsook in een verhoogde gevoeligheid voor andere aandoeningen. Het is daarom uitermate belangrijk klauwproblemen vroegtijdig op te merken, om de oorzaak te achterhalen en zo snel mogelijk gepaste maatregelen te kunnen nemen. Hiervoor bestaan verschillende scorekaarten die helpen klauwproblemen te herkennen en catalogeren. Uw dierenarts kan u helpen om de juiste diagnose te stellen en de meest gepaste behandeling en preventieve maatregelen te implementeren.
De omgeving
Zowel op stal als op de weide is het steeds de bedoeling droge en propere klauwen te hebben. Indien de klauwen te vuil worden doorheen de dag kunnen ze gereinigd worden in de melkstal / robot of met behulp van voetbaden. Daarnaast dient men trauma en kneuzingen van de klauwen koste wat kost te vermijden. Daarvoor mag de roostervloer niet te ruw, noch te glad zijn en dienen de ligbedden dusdanig comfortabel te zijn dat de koeien voldoende lang blijven liggen om hun klauwen te ontlasten. Hygiënische maatregelen dienen er voor te zorgen dat Mortellaro besmetting beperkt wordt. Tijdens de weidegang zijn het meestal koeien en ander kwetsend debris, veelal op het pad naar de melkstal of rond de drinkbakken, die verantwoordelijk zijn voor problemen.
Preventief bekappen = de juiste reflex
Minstens éénmaal, bij voorkeur tweemaal per jaar de klauwen van al uw runderen opheffen en controleren, bijvoorbeeld bij het droogzetten en bij het uitweiden, helpt om vroegtijdig lesies op te sporen en daardoor efficiënter te kunnen ingrijpen en schade te beperken. Daarbij gaat het om al uw runderen, dus ook de pinken en de vaarzen.
Bijkomende info
Deze informatie is gebaseerd op een ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux. MSD Animal Health Benelux is een producent van diergeneesmiddelen. Met deze ‘Tips & Tricks’ probeert MSD Animal Health Benelux wetenschappelijke informatie op een zo praktisch mogelijke manier naar de eindgebruiker van haar producten te brengen. Bij deze kennisoverdracht is communicatie tussen Veehouder, Dierenarts en MSD Animal Health Benelux belangrijk. Contacteer je dierenarts indien je meer vragen hebt over dit onderwerp. Indien je interesse hebt in deze ‘Tips & Tricks’ van MSD Animal Health Benelux dan kun je die op eenvoudige vraag via je dierenarts bekomen.