Vaccinatie tegen blauwtong is de enige manier om ernstige schade te voorkomen bij runderen en schapen. Bij de huidige temperaturen voelt het Culicoides-mugje zich goed en verspreidt het virus snel. Blauwtong type 3 is nu bevestigd in Sprimont (provincie Luik) en in Diest (Vlaams-Brabant). Ook in de buurlanden worden nieuwe klinische gevallen gerapporteerd en bevestigd.
Naar de origine van de besmettingen in Sprimont (runderen) en Diest (schaap) wordt nog onderzoek gevoerd, maar het vinden ervan is geen verrassing. Via de kleine mugjes kan het virus grote afstanden overbruggen. In Nederland is ook aangetoond dat vervoer van dieren (besmet maar nog niet klinisch aangetast) virusverspreiding kan beïnvloeden en versnellen. De mugjes kunnen ook “meeliften”.
Situatie blauwtong in Nederland
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt een forse toename van het aantal verdenkingen sinds een tweetal weken. Het aantal klinische aangetaste dieren schiet pijlsnel omhoog. Op 15 juli staat de teller op een kleine 100tal gevallen, vooral in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Nederlands Limburg. Dicht tegen de Belgische en Duitse grens dus. Hierbij gaat het over besmettingen bij runderen en schapen. Bij schapen worden ernstig ziekte dieren en ook sterfte gezien.
Situatie in andere buurlanden
Ook in Duitsland stijgt het aantal bevestigde gevallen van Blauwtong serotype 3 bij runderen en schapen snel, met dagelijks nieuwe gevallen in afgelopen week. Hierbij valt een opmerkelijk aantal gevallen op in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, wederom dicht bij de Belgische grens. In Duitsland kan sinds juni gestart worden met vaccineren (gebruikstoelating).
In het Verenigd Koninkrijk heeft nog geen nieuwe gevallen gerapporteerd. Tot maart werden 126 gevallen bevestigd in 73 bedrijven. De Britse schapen- en rundveesector zet zich schrap de komende weken en vraagt dringend toelating tot vaccineren.
In Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland en Italië moet dan weer aandacht blijven voor de uitbraken met Blauwtong type 8, 4, 1en 16.
Oproep tot zo snel mogelijk vaccineren
Vaccineren van runderen en schapen is het enige middel om schade en verspreiding te verminderen. Andere bestrijdingsmiddelen zoals het veelvuldig toepassen van insecticiden of het geven van supplementen, zijn niet bewezen effectief (en kunnen zelfs negatieve effecten hebben). In Nederland is enige discussie over de werkzaamheid van de beschikbare vaccins. Sommige gevaccineerde dieren zouden toch ziek worden en er is zelfs sprake van sterfte. Verder onderzoek wordt hiernaar gevoerd. Maar er moet rekening mee gehouden worden dat na het vaccineren de dieren niet onmiddellijk beschermd zijn. Pas na 2-4 weken heeft het dier als respons op het vaccin een eigen weerstand opgebouwd. Bovendien zijn er individuele verschillen tussen dieren. Snel vaccineren terwijl de dieren nog gezond zijn, is dus de boodschap.
Alle dieren vaccineren
Het is eveneens uitermate belangrijk dat alle dieren gevaccineerd worden. Besmette lammeren kunnen de virusdruk voor de oudere gevaccineerde ooien te hoog maken. Ongevaccineerde runderen kunnen bovendien het virus maanden meedragen, en een bron van infectie zijn voor knutten, omgeving en andere dieren.
We willen er nog even aan herinneren dat verdenkingen van blauwtong meldingsplichtig zijn. Enkel zo kan de spreiding en eventuele bestrijdingsmatregelen opgevolgd worden. Ook de registratie van de vaccinatie is verplicht en is ook broodnodig, om de hele veestapel te kunnen opvolgen. Neem bij vragen contact op met je bedrijfsdierenarts.
Bron: Boerenbond