Eerste haard van rundertuberculose in 2018 in België

Op een melkveebedrijf in Limburg werd een haard van rundertuberculose bevestigd. Het bedrijf huisvest 151 runderen. De haard werd ontdekt bij een staltuberculinatie in het kader van de winterscreening van 2017-2018. Alle dieren van het bedrijf zullen geslacht worden. Dat meldt DGZ. 

Ondanks de detectie van sporadische gevallen blijft België op Europees niveau vrij van rundertuberculose. Toch is het nodig waakzaam te blijven. Het FAVV benadrukt het belang van de post-mortemkeuring in het slachthuis en van een correcte uitvoering van de tuberculinaties.

Advertising

Op het getroffen Limburgse melkveebedrijf was de vergelijkende intradermale tuberculinatie positief voor 45 runderen en twijfelachtig voor zes andere runderen. Bij de post-mortemkeuring werden bij meerdere dieren gezwollen en soms genecrotiseerde lymfeklieren vastgesteld.

Er werden – over een periode van tien jaar – 23 contactbedrijven van het getroffen bedrijf in kaart gebracht, waaronder een bedrijf met een haard in 2017 dat in het verleden een rund kocht van het recent getroffen bedrijf.

Op de contactbedrijven zal een staltuberculinatie uitgevoerd worden. Hun tuberculosestatuut wordt opgeschort in afwachting van de resultaten. De melk van contactbedrijven met opgeschort tuberculosestatuut mag zonder beperkingen worden opgehaald.

Bron: newsletter dierenartsen FAVV – 11 april 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *