Efficiënte monitoring melkvee weer stap dichterbij

De partners van het imec.icon-project MoniCow hebben een prototype van een totaaloplossing voor monitoring in de melkveehouderij klaar. Daarbij worden verschillende indicatoren van vruchtbaarheid en gezondheid opgevolgd met een beperkt aantal sensoren. Tegelijk worden de data continu geactualiseerd. Verder gebeurt de locatiebepaling van de koeien in de stal naar verluidt tot op 30 cm nauwkeurig en is ook het probleem van lege batterijen oplost.

Experten van het project MoniCow en specialisten in Internet of Things (IoT) en dierwetenschappen hebben de krachten gebundeld met experten uit de zuivel- en halfgeleiderindustrie om de bestaande technologische bottlenecks voor een efficiëntere monitoring weg te werken. Het resultaat is een geïntegreerde totaaloplossing.

Advertising

Concreet gaat het om een temperatuursensor in het oormerk van de koe en een bewegings- en lokalisatiesensor in de halsband. Deze genereren een continue stroom aan gegevens die verwerkt worden door speciaal ontwikkelde software. Algoritmes vertalen de ruwe data in informatie en adviezen voor de melkveehouder.

Zo kan het moment van kalven tot 24 uur op voorhand worden voorspeld, wanneer de sensoren detecteren dat de koe minder voeder opneemt, minder herkauwt en onrustiger wordt.

Voor bronst geldt hetzelfde, wanneer het systeem detecteert dat de koe meer stappen zet, minder voeder opneemt en minder neerligt dan normaal. Tot slot hebben deze sensoren ook het potentieel om een ziek dier of beginnende klauwproblemen sneller op te sporen.

Het systeem monitort tevens voortdurend de locatie van de koeien in de stal. Een accurate plaatsbepaling levert ook info op in verband met het koe-gedrag. Bijvoorbeeld: hoe vaak eet ze aan het voederhek, welke afstand legt zij af in de stal, hoe vaak ligt zij in de ligbox? Dankzij de integratie van een ultra-breedband lokalisatie-eenheid registreert het systeem de plaats van de koe in de stal tot op 30 cm nauwkeurig.

Er werd tevens een innovatief inductief laadsysteem ontwikkeld – vergelijkbaar met een draadloos laadsysteem voor smartphones – dat robuust genoeg is, snel genoeg laadt én gemonteerd kan worden aan een krachtvoerautomaat in een stal. Telkens wanneer de koe krachtvoeder eet, worden de batterijen in haar halsband opgeladen.

Voor een melkveestal zoals die van ILVO – waar het prototype uitgetest werd – wordt de investering geschat op zo’n 20.000 euro. Dat is inclusief alle hard- en software nodig voor 77 koeien, het Vlaamse gemiddelde.

“Volgens het model dat wij gebruikten kan het MoniCow-systeem – op voorwaarde dat het helemaal op punt staat – de melkveehouder ongeveer 200 euro per koe per jaar opleveren. In dat geval is de investering op iets meer dan een jaar terugverdiend”, liet Frederic Vannieuwenborg, onderzoeker bij IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de UGent, noteren.

De partners (ILVO, imec-UGent, KULeuven, Delaval, NXP Semiconductors België, Multicap, Metagam en SnapTonic) zouden nu graag een vervolg breien aan het project. Daarvoor zijn ze nog op uitkijk naar extra investeerders. Er zijn immers nog extra veldtesten met meer koeien en op andere bedrijven nodig om het systeem te valideren en de algoritmes te verfijnen. Kandidaten mogen zich altijd melden bij imec-UGent en ILVO.

Bron: ILVO – 12 juni 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *