Eiwitprijs fors gedaald

Op 25 september 2018 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-prijs staat op 20,2 cent. De DVE-toeslag staat momenteel op 55,1 eurocent. De eiwitprijzen zijn hiermee de laagste in 12 maanden. De energieprijzen zijn hoog.

De energierijke producten zijn duur, zowel de zetmeelhoudende als niet-zetmeelhoudende. Deze producten zijn afgelopen maanden +/- 30 à 40 euro per ton duurder geworden. Dit door de slechte Europese oogst.

Advertising
 • Droge bietenpulpprijzen liggen boven de 100% van de voederwaardeprijs;
 • De prijzen van tarwe, gerst en maismeel liggen dan weer rond de 90% van de voederwaardeprijs.

De snijmaisoogst is op veel plaatsen voorbij, met tegenvallend resultaat naar kwaliteit en opbrengst toe. Zodra u deze mais begint te voeren zal u moeten corrigeren voor het lage zetmeelgehalte. Kies op basis van de voederwaardeprijs welk product u het best in uw rantsoen opneemt. Dit kan droog krachtvoer zijn of een zetmeelrijk bijproduct.

De dalende sojaschrootprijs domineert de eiwitmarkt. Wat is hier gaande?

 • De handelsoorlog tussen China en VS zorgt ervoor dat de Chinezen minder soja aankopen in de VS;
 • De oogsten in de VS zijn uitzonderlijk goed.

Aandachtspunten bij inkoop van sojaschroot:

 • Zuid-Amerikaanse soja zal meer naar China verkocht worden;
 • De Argentijnse munt is zeer zwak, wat betekent dat Argentijnse sojatelers hun soja gaan vasthouden tot het einde van het seizoen;
 • Zuid-Amerika oogst in februari. Als je een langetermijnpositie inneemt op de sojamarkt is het geraadzaam om verder vooruit te denken dan de Zuid-Amerikaanse oogst.

Voor de volledige berekening klik Saldo actua september 2018

Bron: Niels Achten (Liba) in Melkveebedrijf oktober 2018

 

One comment on “Eiwitprijs fors gedaald

 • 4 oktober 2018 om 21:40
  Permalink

  mijn visie . het landbouw beleid is volledig verkeerd en volledig economisch,willen we een gezonde en betaalbare voeding wereld wijd en zorg dragen voor het milieu. moet het beleid de natuur meer waarderen ik ben een landbouwer die daar veel ervaring in heeft. de erosie kan men niet oplossen zelfs over de ganse wereld niet .dat is het begin van alles. indien U belang stelt in mijn manier van denken ben ik bereid mee te werken hopende een gunstig bericht te ontvangen dank ik

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *