EMB demonstreert op 25 januari aan Belgisch–Duitse grens

De European Milk Board (EMB) gaat op vrijdag 25 januari 2019 samen met maatschappelijke organisaties protesteren tegen vrijhandelsverdragen en voor een eerlijk wereldhandelsbeleid.De EU sluit met veel landen en regio’s handelsverdragen, zoals met Canada (CETA), met Japan (Jefta), met enkele Mercosur landen, Nieuw Zeeland en Australië. Ook met een aantal van de armste landen in de wereld, wil de EU verdragen afsluiten in het kader van de zogenaamde Economic Partnership Agreements (EPA: Economische Partnerschap Afspraken).

Afbraakprijzen voor landbouwproducten

Volgens de EMB leiden deze handelsverdragen er toe dat landbouwproducten voor afbraakprijzen verkocht worden, dat hogere standaarden afnemen, dat arbeidsstandaarden dalen en dat (multinationale) bedrijven nog meer macht krijgen.

Advertising

“Omdat de standaarden in de EU hoog zijn en we aan veel verplichtingen moeten voldoen die buiten de EU-grenzen niet worden geëist (o.a. I&R, medicijnenregistratie, voerregistratie, milieueisen enz.), is onze kostprijs ook hoger dan in veel andere regio’s”, stelt de organisatie in de oproep tot de demonstratie.

De EMB meent dat producten toelaten binnen onze EU-grenzen die niet aan onze hoge voorwaarden en regels voldoen, tot oneerlijke concurrentien leidt. “Bovendien ondermijnt deze werkwijze van de EU, de mogelijkheid voor haar voedselproducenten om kostendekkende opbrengstprijzen te ontvangen voor de hoogwaardig geproduceerde voedselproducten”, luidt het nog in het persbericht.

Aanleiding voor de demonstratie

Directe aanleiding voor deze demonstratie is de procedure van het Europese Hof van Justitie over de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA), waarin de arbitragecommissie aan de Europese wet wordt getoetst. Op 29 januari zal de advocaat-generaal een verklaring afleggen over deze procedure.

De EMB heeft boeren uit Duitsland, België, Frankrijk en Nederland opgeroepen om – eventueel met tractoren – naar het Duits-Belgische Lichtenbusch te komen. Vertegenwoordigers van verschillende organisaties zullen daar aanwezig zijn en korte toespraken houden. Nadien zal een Europese boerenverklaring op passende wijze worden ondertekend.

Tijdstip: vrijdag 25 januari 2019 vanaf 12u00.

Locatie: de brug bij de Hebscheider Heide-weg over de A3/E40 snelweg, vlakbij Lichtenbusch.

Bron: DDB – 22 januari 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *