Europa maakt 1 miljard euro vrij voor het Jonge Landbouwers Initiatief

Het Jonge Landbouwers Initiatief (Young Farmers’ Initiative) betreft een nieuw gezamenlijk initiatief tussen de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank, om jonge boeren te ondersteunen.

Het wordt per 29 april door commissaris Phil Hogan, bevoegd voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, en commissaris Marianne Thyssen, bevoegd voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, voorgesteld tijdens een bezoek aan de boerderij van Sam Magnus in Merchtem.

Advertising

De Europese Investeringsbank (EIB) maakt zelf 1 miljard euro vrij, en zal daarnaast naar verwachting nog eens 1 miljard euro aan investeringen mobiliseren van particuliere banken binnen de EU. Dit komt neer op een totale investering van 2 miljard euro in de landbouwsector.

De nadruk zal in het bijzonder liggen op het ondersteunen van jonge landbouwers via leningen met een langere looptijd (tot 15 jaar) en een lagere rente. Uit de huidige marktonderzoeken blijkt dat dit niveau kan oplopen tot 30 à 40 procent van het totaal.

Dit is inmiddels één van de grootste landbouwfinancieringsinitiatieven van de EIB ooit, die de EIB uit eigen middelen zal financieren. De financiering zal worden beheerd door lokale banken en leasemaatschappijen vanuit de hele EU.

Bron: ec.europa.eu – 26 april 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: