Factbook illustreert duurzaamheidsinspanningen zuivelsector

 

Op donderdag 7 november 2019 werd in het Vlaams Parlement een symposium gehouden rond duurzaamheid in de zuivelsector. Initiatienemer VLAM stelde tevens het factbook ‘Naar een duurzame zuivelsector in Europa. De rol van zuivel binnen een gezond en duurzaam voedingspatroon’ voor. Als voorbeeld van een ‘boerderij van de toekomst’ bracht het gezelschap in de namiddag een bezoek aan het melkveebedrijf van Jos en Kathleen Van den Houte, winnaars van de Agrafiek 2017.

Advertising

Het document omvat een pak interessante cijfers van onderzoeken die de inspanningen van de zuivelsector op weg naar een meer duurzame productiewijze illustreren. Experten uit verschillende vakgebieden onderschrijven de acties.

Factbook en symposium maken deel uit van een Europese campagne die de inspanningen op het gebied van duurzaamheid van de zuivelsector onder de aandacht wil brengen. Naast België nemen ook Frankrijk, Nederland, Denemarken en Ierland deel aan deze internationale campagne met tal van activiteiten, zoals bedrijfsbezoeken op boerderijen van de toekomst.

Als voorbeeld van een Belgische ‘boederij van de toekomst’ bracht het gezelschap in de namiddag een bezoek aan de Potaerdehoeve in de Strijdlandstraat 5 te Merchtem. Bedrijfsleiders Jos en Kathleen Van den Houte – in 2017 nog bekroond met de Agrafiek award Melkveehouderij (zie foto) – leidden de bezoekers langs hun melk- en mestrobots, duidden op hun energiewinning middels zonnepanelen, maar ook op hun inspanningen inzake warmterecuperatie. Ook het feit dat het bedrijf grotendeels zelfvoorzienend is qua rantsoen, kon op veel bijval rekenen.

Voor het volledige Factbook 2019 klik ‘Naar een duurzame zuivelsector in Europa’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: