Vanwege extreme droogte in het Westen van de Verenigde Staten hebben melkveehouders te maken met een te kort aan voer en water. Sommige melkveehouders vrezen er voor om te moeten verhuizen van Californië naar het Oosten van de VS.
Tegenwoordig heeft bijna tachtig procent van de VS te maken met droogte en droge omstandigheden. Boeren in het westen van de VS hebben al meerdere jaren met droogte te maken gehad, maar ondanks de beperkingen kent de VS dit jaar nog steeds een groei van de zuivelproductie.
Melkveestapel
“We denken dat de melkveestapel in 2023 zal stabiliseren”
Dat zegt Roland Fumasi, hoofd van RaboResearch Food & Agribusiness voor Noord-Amerika. “We zagen de melkveestapel groeien met ongeveer 40.000 stuks in 2022. Maar aangezien er dit jaar veel minder vaarzen zijn, denken we dat er geen significante groei zal zijn van de melkveestapel. We verwachten echter wel dat de zuivelproductie in de VS in 2023 met ongeveer 1,4 procent zal stijgen.” Het aantal melkkoeien op boerderijen in de 24 grote staten is 8,93 miljoen stuks, volgens het laatste ‘Milk Production-rapport’ van USDA. Dat zijn er 42.000 meer dan in oktober 2021 en duizend stuks meer dan in september 2022.
Onderzoek
Het idee om melkkoeien naar het midden van de VS te verplaatsen werd een aantal jaar geleden ook al uitgewerkt, verteld Fumasi. In het midden van de VS vindt namelijk ook grotendeels van de zuivelproductie plaats. Mede hierdoor lijkt het dus een logische stap om de melkveestapel te verplaatsen. Desalniettemin is de voornaamste reden van het verplaatsen van de melkveestapel de droogte waarmee de boeren in het westen van de VS kampen.
Fumasi zegt dat hij nog geen massale verplaatsing van melkveehouders uit Californië ziet naar het midden van de VS. Wel denkt hij dat melkveehouders zich zullen blijven samenvoegen in Californië om op die manier overeind te blijven. Vooral de kleinere melkveehouderijen zullen het moeilijk gaan krijgen.
Samenvoegen
Niet iedereen denkt dat Californië een aanzienlijk aantal melkkoeien zal verliezen. Mike North van Ever.Ag, een bedrijf dat onmisbare software en diensten aan landbouw- en voedselvoorzieningsketens levert zegt dat melkveehouders in een gebied met een watertekort zich misschien gedwongen zullen moeten verplaatsen, maar hij zegt dat er in Californië altijd melkkoeien zullen blijven. Als we het hebben over samenvoegen van melkveehouders geeft hij echter aan dat dat iets is dat in de staat zelf zal blijven gebeuren, grotendeels als gevolg van de droogte. “Melkveehouders die door water worden bedreigd willen misschien hun melkveestapel verkleinen, maar melkveehouders die niet door water worden bedreigd, kopen hun vee op. Je zult dus niet zien dat het aantal melkkoeien in Californië drastisch daalt”, zegt North.
De cijfers
De meest recente gegevens van USDA (Amerikaanse Ministerie van Landbouw) weerspiegelen die voorspelling. Volgens het ‘November Milk Production-rapport’ van USDA waren er in Californië 1,723 miljoen melkkoeien, een stijging ten opzichte van de 1.719 die een jaar eerder werden gemeld. De totale melkproductie daalde echter. De melkproductie in Californië daalde tot 1,555 miljard kilogram in 2022, wat minder was dan de 1,563 miljard kilogram die slechts een jaar eerder in de staat werd geproduceerd.
Zelfs met de productiedaling bevestigt het USDA-rapport van november dat Californië de eerste plaats behoudt wat betreft het aantal melkkoeien en de melkproductie. North denkt dat Californië een krachtpatser in de zuivelproductie zal blijven, ook al verschuift het iets naar het Oosten. “Californië heeft de op een na grootste bevolking van het land”, voegt North eraan toe. “Je moet melk dicht bij de bevolking hebben, en omdat daar al infrastructuur is, zal er altijd zuivel zijn in Californië.”
Vleesveestapel
Door de droogte is ook de vleesveestapel fors ingekrompen. Fumasi zegt dat hij denkt dat dit de komende twee tot drie jaar doorgaat. De behoefte aan meer vleesvee zou kunnen worden beantwoord door melkveebedrijven.
“We hebben een grote afname van de vleesveestapel gezien, en aangezien dat de komende twee tot drie jaar doorzet, zal de rundvleesketen op zoek gaan naar vee”, zegt Fumasi. Dus deze kruisingsprogramma’s die veel populairder zijn geworden in de zuivelindustrie, zullen van cruciaal belang zijn en dat zal absoluut een lichtpuntje zijn voor de zuivelindustrie. De veeprijzen zullen hoog zijn, de vleesindustrie gaat op zoek naar vee en de zuivelindustrie kan hen daarbij helpen.”
Bron: Dairy Herd