Elke melkveehouder onderschrijft het grote belang van de overgang tussen lactaties. Juist in de transitiefase leg je de basis voor de komende lactatieperiode. Met onze 4-fasen, bewezen succesvolle, Toplac droogstands aanpak, maken jij en je veestapel het verschil van de ene lactatie tot de volgende, en de volgende, en de volgende…
1. Droogzetfase, laatste weken van de lactatie
De droogzetfase is de fase om dé juiste basis te leggen voor de volgende lactatie. Doel van de fase is om de juiste lichaams-conditie van de koe te bereiken. Aansturing van het rantsoen op de conditie van de koe in de tweede helft van de lactatie is noodzakelijk. Een body-conditiescore (BCS) van 3,0 – 3,5 is het meest ideaal bij droogzetten. Het preventief bekappen van de klauwen is in deze periode gewenst.
2. Far-off / herstelfase, eerste 4-6 weken droogstand
In de herstelfase van de droogstand is het van belang om het uierweefsel rust te geven, zodat het kan herstellen voor de volgende lactatie. Om dat te bereiken is een gebalanceerd rantsoen nodig. Behandel uw dieren indien noodzakelijk met droogzetters. Zorg voor een goede hygiëne en een maximale bezetting van 90%. Ook is een voldoende droge-stofopname uit ruwvoer van essentieel belang in deze fase.
3. Close-up / voorbereidingsfase laatste 2 weken droogstand
Het doel van de voorbereidingsfase is om afkalfproblemen te voorkomen en een goede lactatiestart te bewerkstelligen. Het goed op orde hebben van het rantsoen in deze periode, zal bijdragen aan een verhoogde arbeidsefficiëntie. Een verlaging van de Kation- en Anionbalans (KAB) voorkomt subklinische melkziekte. Concentratie van het rantsoen zal een negatieve energiebalans (NEB) vermijden en slepende melkziekte voor-komen.
4. Lactatiefase, eerste 3 weken van de lactatie
In de lactatiestartfase is het realiseren van een probleemloze lactatiestart het doel. De drogestofopname, welke tijdens de droogstand op een hoog niveau is gehouden, zal in deze fase nog verder moeten worden verhoogd. Door gebruik te maken van de Startlactatie-voeders is een goede melkproductie met een hoog eiwit % in de melk te realiseren.