Het optimaliseren van de koeien is een belangrijk speerpunt van veehouders Johan en Kristof Claesen. Met de bouw van een volledig geautomatiseerde stal in 2015 hebben vader en zoon aan alles gedacht om het de koeien zo comfortabel mogelijk te maken. Hiermee hebben ze ook gekozen om het melken te automatiseren, en dit loopt naar volle tevredenheid. Kristof: “Het werkt plezierig en we zijn nu veel meer met de koeien bezig.” Ook worden de koeien vaker gemolken en dit zorgt voor mooie resultaten op het bedrijf. “Binnen een jaar na opstart was onze productie al gestegen tot 10.000 liter per koe”, vertellen de veehouders enthousiast.
In het Limburgse Diepenbeek runnen Johan en zoon Kristof Claesen een melkveebedrijf met 140 Fleckvieh koeien en 120 stuks jongvee. In december 2015 zijn de koeien overgeplaatst naar de nieuwe ligboxenstal. “Het grote verschil met de nieuwe stal is de rust en de ruimte die de koeien nu hebben”, vertelt Kristof. Met oog op de toekomst en de volgende generatie zetten de veehouders in op automatisering. De koeien worden hier gemolken door twee Lely A4 melkrobots, het voer wordt aangeschoven door de Lely Juno en de Lely Discovery mestrobot houdt de stalvloeren schoon. “Onze oude stal was te klein en hier konden wij qua aantal koeien niet meer groeien”, vertelt Kristof. In 2014 hebben ze een plan gemaakt voor de bouw van een nieuwe stal.
Moderne ligboxenstal ingericht op de toekomst
Dat er melkrobots in de nieuwe stal kwamen was niet meteen duidelijk, er was nog enige twijfel bij de veehouders. “We hadden gehoord over veel storingen en kosten”, vertelt Kristof. Na een bezoek aan een collega-veehouder waren de twijfels weggenomen. “Met name door het arbeidsgemak hebben we besloten om te gaan investeren”, vertelt Johan. “Als je voor een melkstal kiest met alles er op en er aan dan ben je hetzelfde geld kwijt. Wellicht iets goedkoper, maar het scheelt een hoop arbeid”, geeft hij zeker en vast aan. “Door de ervaring en de snelle aansluiting van de melkrobot hebben we voor Lely gekozen.”
In samenwerking met de stalinrichter, de bouwadviseur en het Lely Center is de stal ontworpen en neergezet. In de nieuwe stal is gekozen voor een 0+6+0 opstelling met ruime looppaden. De melkrobots zijn in lijn geplaatst op een centrale plek in de stal. Achter de robots bevinden zich de strohokken, via de selectiepoort van de robot kunnen de koeien makkelijk worden gesepareerd. “In de bouw hebben we ook rekening gehouden met de komst van een derde robot”, vertelt Kristof. “Deze ruimte is startklaar.” Kortom, het bedrijf is al helemaal ingericht op de groei.
In de voetsporen van zijn vader
In het jaar van de bouw van de nieuwe stal trad Kristof toe tot het bedrijf van zijn ouders. “Van jongs af aan wist ik al dat ik graag boer wilde worden”, vertelt Kristof. Met deze stap treedt hij in de voetsporen van zijn vader en is hij inmiddels de 5e generatie die het bedrijf voortzet. Johan en Kristof zijn beide échte koeienboeren. “Ik ben graag met de koeien bezig”, vertelt Kristof die met passie over de dieren spreekt. “Hoe meer je met de koeien bezig bent, hoe meer je beloond wordt.” Gezonde koeien zijn een belangrijk speerpunt voor de veehouders. “Als alles goed loopt en de koeien tevreden zijn dan zijn wij ook tevreden.” Met name door goed voeren en goed management proberen de veehouders dit te realiseren. Ook houden ze hun ogen en oren open voor feedback. “We zijn nauw betrokken bij een studiegroep en hier leer je veel van”, geeft Johan aan.
“De koeien staan bovenaan bij investeringen”
Naast de voorliefde voor de koeien moeten de veehouders het bedrijf draaiende houden. “We moeten economisch goed draaien, maar de koeien staan bovenaan bij investeringen”, stelt Johan. “Met de melkrobot beschikken we over veel meer data en kunnen ons richten op het optimaliseren van de veestapel.”
“We kunnen ons nu meer bezig houden met de koeien én ze worden vaker gemolken”, geeft Kristof tevreden aan. “We zitten nu op gemiddeld 2,8 melkingen per koe per dag. Als je zelf moet melken is drie keer daags melken niet te doen.” De verwachtingen zijn overtroffen vertellen de veehouders. “Onze doelstelling was een stijging tot 10.000 liter en meer per jaar.” Dit doel was snel behaald. “In 2016 waren we al tot 10.000 liter gestegen”, vertelt Kristof enthousiast. In de oude situatie, een oude en op het laatst overbezette stal, lag de productie per koe per jaar op 8500 kg en deze is inmiddels flink gestegen naar 10.200 kg.
Koeien pasten zich goed aan
Plezierig werken vinden de veehouders erg belangrijk, “maar we zijn ook heel punctueel”, geeft Johan lachend aan. Goed plannen en precies werken, typeert de veehouders. Bij de overgang naar de nieuwe stal en de opstart van de melkrobots was alles dan ook goed gepland. “Omdat je het goed hebt voorbereid komt alles op het juiste moment samen en word je ook beloond.” Ze kijken terug op een vlotte opstart. “De koeien pasten zich goed aan en waren het snel gewoon. Na een week hebben we alle hekken opengezet zodat de koeien zichzelf moesten redden”, vertelt Johan. Hier moesten de veehouders wel even aan wennen. “Wij moesten het uit handen geven en dit was wel vreemd.” Uiteraard sta je er als melkveehouder niet alleen voor in de eerste periode van robotmelken. “We zijn tevreden met de begeleiding vanuit het Lely Center. Zeker de eerste dagen zijn ze er constant bij om te begeleiden. Bij de opstart, maar ook met het onderhoud zijn ze erg strikt.”
De vrijheid maakt het werk plezierig
“Dankzij de melkrobots zijn we niet meer gebonden aan vaste melktijden”, noemt Kristof. “Als je ’s avonds om 19.00 uur met vrienden wilt afspreken dan kan dat gewoon. Eerder was dit niet mogelijk. Die vrijheid maakt het werk plezierig.” De veehouders noemen de voordelen vlot op. “Het arbeidsgemak, de vrije tijd, 3x daags melken en ook de data vanuit de melkrobot zijn een meerwaarde. We zouden de melkrobot zeker en vast aanraden aan collega veehouders.”
De veehouders zijn zeer tevreden met het resultaat van de nieuwe geautomatiseerde stal, en dat mag ook. De nauwkeurigheid van de veehouders zie je terug in de stal. Zouden ze achteraf nog iets anders doen? “Nee”, geven de veehouders vastberaden aan. “We hebben de stal gebouwd met oog op de toekomst”, aldus Johan.” Het werkt goed zo en we kunnen nu met één persoon het bedrijf draaiende houden”, voegt Kristof toe.
In de komende jaren richten de veehouders zich met name op het zorgeloos draaien van het bedrijf. “De derde robot komt er zeker, maar we weten nog niet wanneer. We hebben nu vaarzen aangefokt en willen zo eerst de probleemkoeien vervangen.” De focus ligt voor de veehouders bij het optimaliseren van het bedrijf, maar ook “het bedrijf met gemak en plezier voortzetten”, besluit Kristof.
Bedrijfsgegevens
Johan(55) en Kristof (24) Claesen runnen samen een modern melkveebedrijf in Diepenbeek met 140 melkkoeien (inclusief droge koeien) en 120 stuks jongvee op 60 hectare land (mais, luzerne, gras). Het rollend jaargemiddelde ligt momenteel op 10.200 per koe per jaar met 4,3% vet en 3,6% eiwit. Het celgetal is 166.000 en de gemiddelde tussenkalftijd is 385 dagen.
Bron: Lely