Geitenmelkcoöperatie zoekt kandidaat-starters en omschakelaars

De Organic Goatmilk Coöperatie (OGC), met zetel in het Rijen (provincie Noord-Brabant), bestaat 10 jaar en verenigt 55 geitenhouders uit Vlaanderen, Nederland en het Duitse Noordrijn-Westfalen. Zij haalt inmiddels ruim 27 miljoen liter geitenmelk op, wereldwijd het grootste aanbod van biologische geitenmelk. Omdat de vraag naar biologische geitenmelk sterk stijgt en het aanbod niet kan volgen is OGC op zoek naar kandidaat-starters en omschakelaars. De coöperatie organiseert daarom twee informatienamiddagen.

OGC is volledig in boerenhanden en haalt uitsluitend biologische geitenmelk op. Het ophalen en vermarkten van rauwe biogeitenmelk, rechtstreeks van producent naar verwerker, is de kerntaak van de coöperatie. Die verwerkers zijn zuivelbedrijven, kaasmakers en verpoederaars.

Advertising

“Doel is een rendabele en duurzame toekomst te waarborgen door de ledenmelk te bundelen en te verhandelen via een coöperatie, gedragen en bestuurd door de leden”, zegt coöperatiebestuurder Johan Devreese. “Een even belangrijke doelstelling bestaat erin de beste melkkwaliteit en een goede service te leveren en zo meteen vertrouwen en stabiliteit te bieden aan de klanten/zuivelbedrijven.”

Sterk gestegen melkprijs

Er zijn ruim 20 afnemers in 4 landen. “Die grote diversiteit van klanten waarborgt onze onafhankelijkheid”, benadrukt Johan Devreese. De grootste afnemer verwerkt minder dan 20 procent van de OGC-melk. “We hebben een zeer duurzaam klantenbestand, niet alleen zeer divers in grootte, productsegment en geografische spreiding, maar ook via de langjarige contracten. In de melkpoedermarkt werken we zelfs aan ketens van coöperatie, over verwerker(s) naar distributeur/merkhouder”, aldus nog Johan Devreese.

De klanten verwerken de melk tot geitenkaas, harde en zachte, melkpoeder en dagverse zuivel. Er is erg veel vraag naar biogeitenmelk voor babyvoeding. Devreese: “De stijgende vraag heeft, samen met het gebundeld aanbod via de coöperatie, ook gezorgd voor de spectaculaire stijging van de melkprijs, die de leden ontvangen. Op 10 jaar tijd steeg die van 57 naar 90 eurocent per kg melk”.

Twee infonamiddagen

“Er zit nog heel wat groeimogelijkheid in. Op korte termijn kunnen wij naar 40 à 50 miljoen liter gaan”, aldus Johan Devreese. De coöperatie stelt zich dan ook open voor nieuwe leden, zowel omschakelaars als starters.

Om de grote vraag in de markt te kunnen beantwoorden, worden kandidaat-starters en omschakelaars uitgenodigd op twee infonamiddagen, in:

  • Zaffelare op woensdag 29 januari en
  • De Haan op dinsdag 25 februari 2020.

Voor meer info: johan.devreese@organicgoatmilk.nl of 0473/39.26.70.

Bron: Jef Verhaeren in Melkveebedrijf editie België februari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *