Grote terugroepactie van Franse kazen

Het FAVV voert een grote terugroepactie uit van kazen die in Frankrijk werden geproduceerd wegens mogelijke aanwezigheid van de bacterie Listeria monocytogenes.

Het FAVV heeft van de Franse autoriteiten informatie ontvangen dat de Franse kaasfabrikant ‘Fromagère de la Brie’ een besmetting door Listeria heeft vastgesteld. Een deel van deze producten werd in België gedistribueerd via verschillende verkooppunten. Het Voedselagentschap heeft de betrokken Belgische bedrijven de opdracht gegeven deze kazen uit de handel te nemen en de consument lokaal te informeren via affiches aan de rekken.

Advertising

Producten die in België worden verkocht, zijn uit de handel genomen en worden teruggeroepen van bij de consument die ze al heeft gekocht. Het FAVV volgt de situatie nauwgezet op.

Naar aanleiding van het traceringsonderzoek dat zojuist in Frankrijk is uitgevoerd, is bij wijze van voorzorgsmaatregel besloten alle kazen op basis van rauwe melk en gepasteuriseerde melk die door de onderneming Fromagère de la Brie in St Siméon (FR 77 432 001 CE en FR 77 436 001 CE) werd geproduceerd, uit de handel te nemen en terug te roepen.

Sommige kazen zijn door andere bedrijven verwerkt, ook deze worden uit de handel genomen en teruggeroepen.

Alle kazen van de Franse kaasfabrikant ‘Fromagère de la Brie’ (https://www.lesfromagesdelabrie.fr/site-web/)zijn betrokken bij deze terugroeping.

Personen die de kazen in kwestie in hun bezit zouden hebben worden aangeraden deze niet te consumeren en deze terug te brengen naar het verkooppunt waar ze de kaas gekocht hebben. Personen die de kazen in kwestie geconsumeerd hebben en koorts en/of hoofdpijn krijgen worden geadviseerd hun arts te raadplegen en hem de consumptie van dit product te melden. Zwangere vrouwen moeten extra aandacht schenken aan deze symptomen, net als mensen met een verminderde weerstand en ouderen. Listeriose is een ernstige ziekte met een incubatietijd tot 8 weken.

Meer info over Listeria monocytogenes: http://www.afsca.be/dagelijksleven/voedselvergiftigingen/listeriainfo/

Bron: FAVV – 12 april 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: