Het zat er al in, maar nu komt het er ook uit! |Lely|

Efficiëntie, werkplezier en koecomfort kenmerkt de stal van de familie Lubbersen. De veehouders hebben met een vrijloopstal, automatisch melken én automatisch voeren volledig ingezet op comfort voor mens en dier. Met de komst van het Vector automatisch voersysteem in 2015 is het melkveebedrijf klaar voor de toekomst. Wim 

Lubbersen: “We besparen veel arbeid én we zijn flexibeler met de voerrobot, waardoor we het werk efficiënter kunnen indelen.”

Wim en Els Lubbersen runnen samen met hun kinderen Kevin, Twan en Claudia een melkveebedrijf met 190 koeien. In 2008 is Lubbersen gestart met automatisch melken met als belangrijkste reden arbeidsverlichting. “Melken en voeren zijn arbeidsintensieve werkzaamheden”, stelt de veehouder. “Door dit te automatiseren behaal je de meeste tijdwinst.”

‘Wat is secuur voeren?’

In 2010 deden de melkveehouders mee aan een proef met de pH bolus, een sensor die in de pens de pH en temperatuur meet. “Dit gaf ons veel inzicht over wat onze koeien daadwerkelijk binnen krijgen”, geeft Wim aan. “Hierdoor ontstond bij ons de vraag; wat is secuur voeren? Dat is constant en regelmatig voeren. Je

bent zelf ook op je best wanneer je op regelmatige tijden eet en dit is bij koeien nog meer het geval.” Dit was voor de veehouders een belangrijke reden om over automatisch voeren na te denken. Al snel kwam de Vector in beeld. “Vooral het eindresultaat aan het voerhek van een goed gemengd rantsoen in combinatie met een goede kostprijs van het systeem, sprak ons aan én dat het makkelijk inpasbaar is in de bestaande stal was voor ons een groot voordeel.”

Na de opstart in 2015 waren de verschillen al snel merkbaar. “De Vector schuift en voert ook ’s nachts door, waardoor de koeien ’s nachts actief blijven”, vertelt Kevin. “Ze worden naar het voerhek getrokken om te vreten en daarna bezoeken ze de melkrobot. Hierdoor is de activiteit op de robot ’s nachts flink gestegen.”

Verwachtingen ruimschoots overtroffen

“We gingen uit van een totale melkstijging van 40.000 liter”, vertelt Lubbersen, “en deze doelstelling is ruimschoots behaald.” Met de komst van de Vector hebben de veehouders, in samenwerking met de voerleverancier, ook enkele aanpassingen gedaan in het rantsoen. “Met het automatisch voeren heeft dit geresulteerd in een stijgende melkproductie van maar liefst 100.000 liter melk!”, vertelt de veehouder tevreden. “Bovendien is de vruchtbaarheid aanzienlijk verbeterd en zijn onze dierenartskosten flink gedaald, van €0,89 in 2015 naar €0,67 per 100 kg melk.”

Door de constante beschikking tot vers voer aan het voerhek merkt Lubbersen dat er meer rust in de stal heerst. “Alle koeien komen aan bod, ook de ranglage koeien krijgen nu voldoende te vreten. Het zat er al in, maar nu komt het er ook uit!”

Bron: Lely

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: