Historisch laag gemiddeld celgetal en nog amper antibioticaresiduen in Vlaamse melk

Eind 2019 telde Vlaanderen nog 4.107 actieve melkveehouders. Die produceerden met zijn allen samen wel 2,6 procent meer melk dan in 2018. En die melk blijft overigens van topkwaliteit. Zoveel valt af te leiden uit het MCC-jaarverslag dat per 1 juli 2020 gepubliceerd werd.

De hoge bacteriologische kwaliteit van de Vlaamse melk weerspiegelt zich in een gemiddeld kiemgetal van amper 9.600 per ml en een gemiddeld coligetal van 11,9 per ml. Een steeds verbeterende uiergezondheid resulteert voor het eerst in een gemiddeld celgetal lager dan 200.000 per ml. Jarenlange intense controle op antibioticaresiduen in de melk  zorgt er voor dat vandaag nog in amper 0,02 procent van de 602.545 melkleveringen residuen worden aangetoond. Dit speelt een belangrijke rol bij de kwaliteitsperceptie van de consument. Op maandbasis blijven meer dan 98 procent van de melkveebedrijven aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen, dat zijn bedrijven zonder “strafpunten”.

Verdere samenwerking tussen MCC en DGZ

Na de inbreng van de logistiek in de cvba Vivee, werd en wordt verder bekeken welke activiteiten van beide organisaties synergie kunnen opleveren ten voordele van onze klanten, en onder welke structuur ze best worden ingevuld.

De gewijzigde melkkwaliteitsreglementering vraagt van MCC een grotere flexibiliteit om de gevraagde analyses snel en accuraat uit te voeren en te rapporteren. “Het is een uitdaging om onze organisatie voldoende wendbaar te maken, zodat ze snel kan reageren en inspelen op de toenemende behoeften van de veehouder om hem te blijven ondersteunen”, verklaarde François Achten ter zake. De voorzitter wees er met klem dat het grote aantal analyses op melk een belangrijke flow van data creëren die, voor menige partner van de melkveehouder, nuttige informatie oplevert. “Via DjustConnect, het deelplatform waarop data geavanceerd zullen kunnen worden gedeeld in de Vlaamse agrovoedingsketen, ontstaan er mogelijkheden om deze data te ontsluiten met respect voor de boer, die als eigenaar van de data centraal staat.”

Audits op weidegang

Rond het uitvoeren van audits op weidegang ontwikkelt zich momenteel een hele markt. MCC, die deze audits uitvoert, bekijkt welke rol ze hierin kan spelen, en met welke partners ze deze eventueel kan uitvoeren.

“Het blijft een uitdaging om in een snel innoverende omgeving kennis te verwerven van de nieuwe technieken die de sector ondersteunen om melk van een uiterst hoogstaande kwaliteit aan te voeren als grondstof voor een waaier aan zuivelproducten. Samen met een equipe van gemotiveerde medewerkers gaat onze organisatie deze uitdaging aan en maakt zij zich klaar voor de toekomst”, aldus voorzitter François Achten.

Voor een overzicht van de cijfers uit het jaarverslag klik Jaarverslag MCC 2019

Bron: naar MCC jaarverslag 1 juli 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: