Hoe omgaan met de dalende cashflow per liter melk?

Inflatie op kosten zonder inflatie op melkprijs, is een sluipend gif voor uw financiën. Niet groeien brengt bedrijven in moeilijkheden bij een dalende cashflow per liter.

Na analyse geven Evelien Voermans en Johan Achten (Liba) volgende adviezen:

Advertising
  • Zorg ervoor dat u weet wat de cashflow is van uw bedrijf. U kunt dit afleiden uit de fiscale boekhouding door eenvoudig de winst en de afschrijving bij elkaar op te tellen. Beter is om een bedrijfseconomische boekhouding te voeren, dan krijgt u ook zicht op de onderdelen van de cashflow en heeft u een vergelijking met andere melkveebedrijven. Ook krijgt u een bedrijfseconomisch advies dat vaak sterk afwijkt van een fiscaal advies.
  • De daling van de cashflow per liter is zeer verschillend tussen bedrijven in functie van de bedrijfsstructuur. De beschikbaarheid van land en arbeid verschilt heel sterk tussen bedrijven en ook het managementniveau is sterk verschillend. Dus maak een bedrijfsplan op om dit voor uw eigen bedrijf inzichtelijk te maken.
  • Stem uw investeringsplan en uw kredietlasten af op uw toekomstige cashflow-ontwikkeling.
  • Als u de cashflow van uw bedrijf wil verhogen door middel van een verhoging van de productie, zorg er dan voor dat dit gebeurt door management en niet door toevoegmiddelen.
  • Intensieve bedrijven moeten vooral hun bodemopbrengstprijs goed monitoren en rekening houden met de inflatie op kosten.

Lees hier het volledige artikel Hoe omgaan met de dalende cashflow per liter melk

Bron: Evelien Voermans & Johan Achten (Liba) in Melkveebedrijf juni 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *