In- én uitvoer Vlaamse zuivel boven 2 miljard euro

Zowel de invoer als de uitvoer van Vlaamse zuivelproducten zit boven de 2 miljard euro. In vergelijking met 2016 is de handel met ruim 20% gestegen. Het handelsoverschot bedraagt in 2018 +273 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan zuivelbereidingen, die met een uitvoer van 609 miljoen euro en een saldo van 437 miljoen euro topwaarden noteren.

De balans helt ook positief over bij smeltkaas, melkdranken, melkpoeder, gecondenseerde melk en roompoeder. Een handelstekort is er daarentegen bij kaas, boter, melk en yoghurt. Kaas (756 miljoen euro) en boter (441 miljoen euro) zijn samen goed voor bijna de helft van de invoerwaarde.

Advertising

Nederland belangrijkste klant

De uitvoer van zuivelproducten gaat voor 83% naar de EU. De belangrijkste klant is Nederland met 688 miljoen euro, gevolgd door Frankrijk (454 miljoen euro), Duitsland (332 miljoen euro), het Verenigd Koninkrijk (274 miljoen euro) en Italië (205 miljoen euro). Buiten Europa is de interesse het grootst in Algerije, China en Indonesië, vooral dan voor melkpoeder. De geïmporteerde zuivel komt haast uitsluitend uit de EU. Nederland spant de kroon met 1,3 miljard euro. Daarna komen Frankrijk (448 miljoen euro), Duitsland (336 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (228 miljoen euro).

… en leverancier tegelijk

Nederland exporteert naar Vlaanderen voor bijna 9 miljard euro aan agrohandelsproducten en is daarmee tevens veruit onze belangrijkste leverancier. Daarna volgen Frankrijk en Duitsland. 28% van de geïmporteerde producten komt van buiten de EU. De voornaamste specialiteiten die wij uit Brazilië, de Verenigde Staten en Ivoorkust importeren, zijn respectievelijk fruitsappen, landbouwmaterieel en cacao.

Vlaanderen boekt het grootste agrohandelsoverschot met Duitsland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Luxemburg. Met Nederland en Brazilië is er daarentegen een stevig handelstekort.

Belgische agrarische handel ruim 80% Vlaams

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt respectievelijk 84% en 85%. Ten opzichte van de vorige jaren is het aandeel nagenoeg hetzelfde gebleven.

Dit alles blijkt uit het jaarlijkse agrohandelsrapport, dat terugblikt op de buitenlandse handel van agrarische producten op basis van gegevens van de Nationale Bank van België en de Comext-databank van Eurostat.

Voor het  volledige agrohandelsrapport klik Agrohandelsrapport 2018

Bron: naar Departement Landbouw en Visserij –  2 september 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: