In september van dit jaar loopt de Farm Bill 2014 af. Tegen die tijd moet er een aangepaste Farm Bill op tafel liggen. In de VS staat de Farm Bill voor een omvattend landbouwprogramma. Toch worden niet alle belangrijke beleidsonderdelen voor de landbouw in de Farm Bill geregeld, zoals het waterbeleid. Hoe dan ook verwacht de Amerikaanse landbouwwereld er veel van. Trump heeft hen immers hemel en aarde beloofd. Kan hij dat waarmaken?
De meeste kenners en insiders vrezen van niet. Overigens zijn er reeds negatieve tekenen aan de wand. Maar ze kunnen ook niet goed door het rookgordijn van Trumps chaotische onvoorspelbaarheid kijken. Toch rekenen de boeren erop, want ze hebben massaal voor Trump gestemd. De boerenleiders houden echter hun hart vast. Melkveebedrijf sprak in Washington met voorzitter Roger Johnson van de National Farmers Union (NFU) en enkele gezaghebbende waarnemers.
De Farm Bill 2018
De Amerikaanse meerjarige Farm Bill is enigszins te vergelijken met de meerjarenplannen in de EU. Zoals de Amerikaanse landbouwsector maar ook de consument uitkijken naar de Farm Bill van 2018, zo kijken wij uit naar GLB 2020, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020. In de VS is het iets spannender omdat 2018 wat dichterbij is en ook omdat er een president is die Donald Trump heet.
Het Farm Bill-systeem wordt reeds gebruikt sinds 1930. De laatste was die van 2014. De Farm Bill gaat over de aanwending van een budget van zo’n 1.000 miljard dollar (806 miljard euro). Volgens de Congressionel Budget Office (CBO) kostte de Farm Bill 2014 78 miljard dollar minder dan de begrote 956 miljard dollar. In dat licht zou Trump het budget voor de Farm Bill met 9 miljard dollar willen verlagen. Uiteraard vinden de landbouworganisaties dat geen goed idee.
Reeds tijdens de presidentsverkiezingen was de Farm Bill een belangrijk aandachtspunt en Trump koos voor bijna 100 procent de kant van de boeren, behalve wat de vrijhandel en de Mexicaanse arbeidskrachten betreft. Maar zijn beloften aan de boeren hebben hem bij de verkiezingen geen windeieren gelegd. Ondertussen wordt er volop gelobbyd.
Landbouworganisaties tussen hamer en aanbeeld
Gewoonlijk krijgen we in Europa de standpunten van het Amerikaans Farm Bureau te horen, dat is de grootste federale landbouworganisatie. Het Farm Bureau vertegenwoordigt vooral de grote industriële landbouwbedrijven en die leunen meestal aan bij de Republikeinen.
De National Farmers Union (NFU) is de oudste (opgericht in 1902) en vertegenwoordigt de familiebedrijven en leunt eerder aan bij de Democraten. Melkveebedrijf had een gesprek met NFU-voorzitter Roger Johnson, die benadrukte dat, ondanks de tegenstellingen, het NFU goed samenwerkt met het Farm Bureau. We vroegen hem wat de boeren verwachten van de Trump-administratie.
“Wij verwachten vooral een vervolg van de chaos”, zei hij. “De situatie is helemaal anders dan voorheen. Trump is heel onvoorspelbaar. Meestal verschillen we van mening met hem, zeker inzake handel. Wij willen exporteren. Afbouw van de handelsovereenkomsten betekent banenverlies.
We hebben een groot handelstekort, vooral met China maar ook NAFTA (North American Free Trade Agreement, de vrijhandelszone tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico) is belangrijk voor ons. Wij willen niet dat de VS de onderhandelingstafel verlaat”, aldus Roger Johnson. “Onze relatie met de EU is meer in balans. We zijn vrij goed op elkaar afgestemd, ook wat voedselveiligheid betreft.”
Voor het volledige artikel klik Amerikaanse boerenleiders tussen Trump-hamer en boeren-aambeeld
Bron: Jef Verhaeren in Melkveebedrijf editie februari 2018