Jonge boeren kaarten complexiteit MAP 6 aan in handgeschreven brief aan Mestbank

In een handgeschreven brief aan de Mestbank vragen de jonge landbouwers verenigd in de Groene Kring een mestbeleid met draagvlak binnen de sector, ondersteund door online tools en neutrale advisering.

In de brief drukken de jonge briefschrijvers de Mestbank op het hart dat het mestbeleid te complex is. Ze zien inmiddels door de bomen het bos niet meer.

“Een onoverzichtelijk pakket aan deadlines, regels en aangiftes zorgt onvermijdelijk voor fouten die niet moedwillig gebeuren”, schrijven ze. De Groene Kringers menen dat ze voor deze fouten – die volgens hen ‘vaak klein zijn van omvang en nauwelijks een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit’ – buiten proportie bestraft worden.

Ze beklemtonen dat er nood aan een stimulerend beleid en een pragmatische aanpak’ en hekelen dat de dienstverlening van de Mestbank lijdt onder de complexiteit.

“Als vakspecialisten de regels al moeilijk onder de knie krijgen, is het voor landbouwers helemaal onmogelijk de regels van het MAP volledig te doorgronden naast alle andere verantwoordelijkheden die ze op hun bedrijf hebben”, aldus hun verklaring.

Sam Magnus, ondervoorzitter Groene Kring: “Jonge landbouwers willen heel graag werken aan een betere waterkwaliteit, maar dan hebben we een mestactieplan nodig dat boeren mee vooruit trekt, in plaats van het huidige beleid dat ons laat wegzinken in een moeras van regels.”

Oproep voor verbetering

Om nog beter te kunnen bijdragen aan een goede waterkwaliteit zijn de jonge landbouwers vragende partij voor een mestbeleid dat draagvlak heeft bij de boeren. Een mestbeleid dat complexiteit beperkt, de dienstverlening van de mestbank opschroeft en proportioneel sanctioneert zal breder gedragen worden door de sector én positief zijn voor de waterkwaliteit.

Door het inzetten van online tools kan de mestbank landbouwers waarschuwen wanneer ze onbedoeld een fout dreigen te maken. Toepassingen zoals de BASsistent, die in het verleden landbouwers ondersteunde bij het maken van een bemestingsplan en het uitrekenen van de NER-behoefte, worden sterk gemist. Tot slot vragen de schrijvers een sterke en onafhankelijke advisering om hun oordeelkundige bemesting verder op punt te zetten en zo verdere stappen te zetten naar een goede waterkwaliteit.

Bron: naar Groene Kring – 27 juli 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *