Lactalis verhoogt melkprijs na fel protest

De Lactalis Group, de grootste Franse zuivelverwerker, heeft na hevig boerenprotest besloten de melkprijs voor de maand augustus op te trekken naar 28 euro per 100 liter. De resterende maanden van het najaar 2016 zal die notering maandelijks nog met 50 eurocent verhoogd worden. Tegen het jaareinde zal de Lactalis-notering dan ook op 30 eurocent per 100 liter uitkomen.

Ziedaar het resultaat bereikt – naar goede Franse gewoonte – na hevige protestacties waarbij de hoofdzetel van het bedrijf in Laval gedurende 10 dagen geblokkeerd werd. Het akkoord kwam er op 30 augustus, na bemiddeling door de prefect van het departement Mayenne.

Advertising

In een persmededeling erkent Lactalis de problemen van de boeren. Het management stelt echter tevens dat: “De melkprijs onderhandeld door de Lactalis Group voor de komende maanden ruim boven de economische omgeving en haar belangrijkste concurrenten is.”

Michel Nalet, directeur Communicatie en Externe Betrekkingen van de Lactalis Group, herinnert er ook aan dat Lactalis altijd gesteld heeft dat de prijs in juli (25,6 euro/100 liter) niet representatief zou zijn voor de prijs van het jaar 2016. En hij duidt er andermaal op dat de Lactalis Group altijd heeft vastgehouden aan één enkele melkprijsnotering. Dit in tegenstelling tot een aantal coöperaties die een A- en B-prijs hebben geïmplementeerd, waardoor – dixit Nalet ‘vergelijken moeilijk is’.

Nog volgens deze mededeling betekent de aangekondigde prijsondersteuning voor de Lactalis Group een meerkost van ongeveer 150 miljoen ten opzichte van haar contractuele verplichtingen voor 2016.

Bron: Persbericht Lactalis 30 augustus 2016

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *