Lely viert 70-jarig bestaan met blik op boerderij van de toekomst

Tijdens de Lely Future Farm Days presenteerde Lely op 10 april 2018 haar visie op een duurzaam, volledig geautomatiseerd melkveebedrijf. Dat is ontworpen met de koe als middelpunt en met als uitgangspunt dat de boer zich alleen nog hoeft te richten op de uitzonderingen.

Op een futuristische festivallocatie naast het hoofdkantoor van het bedrijf, presenteerde ceo Alexander van der Lely de visie van Lely op het melkveebedrijf van de toekomst. Met het welzijn van de koe, de boer, de consument en het milieu als uitgangspunt, belichtte hij enkele van de baanbrekende innovaties waaraan het bedrijf op dit moment werkt.

Recycling van de meststromen, de ontwikkeling van door data gedreven, beslissingsondersteunende software en de beschikbaarheid van een op de boerderij aanwezige processor, zijn enkele voorbeelden die deze toekomstvisie waar gaan maken. Als onderdeel van de Future Farm Days introduceerde Lely ook de nieuwe, opnieuw ontworpen Lely Astronaut A5 melkrobot en een nieuwe Juno-voerschuiver. Daarover later meer.

Lely kondigde aan op dit moment baanbrekende innovaties te testen die te maken hebben met de impact van mest op de boerderij. Het bedrijf wil dat de boer daar meer controle over heeft, door de mest in de toekomst op een meer duurzame manier te kunnen verwerken. Ten eerste door de meststromen te recyclen, waardoor deze beter bruikbaar en controleerbaar worden voor de boer, en ten tweede door kunstmest te vervangen. Dit vermindert de kosten en de impact op het milieu, waardoor er meer acceptatie ontstaat voor het werk van de boer.

Lely kondigde meteen de aanstaande lancering van nieuwe Farm Management Software aan, die de boer helpt bij het nemen van beslissingen en die grotere winstgevendheid, duurzaamheid en gebruiksgemak betekenen voor zowel boer als koe. Deze software maakt gebruik van de vele gegevensbronnen die beschikbaar zijn op de boerderij en het netwerk van specialisten eromheen. In plaats van alleen informatie te presenteren, kan het systeem met toestemming van de boer ook voorstellen doen of zelfs besluiten nemen. Het systeem is zelflerend en past zich aan de voorkeuren van de boer aan.

Voor Lely houdt de boerderij van de toekomst niet op bij robotica en data. Het bedrijf gelooft dat de behoefte aan op maat gemaakte, lokaal geproduceerde voedingsmiddelen in hoog tempo zal toenemen. Een van de vele voordelen van robotmelken met de Lely Astronaut is het feit dat boeren specifieke melksoorten kunnen scheiden met behulp van de speciale processing unit. Melk voor lokale consumptie die direct terug te voeren is naar de koe die ze heeft geproduceerd, met zijn eigen unieke smaak en versheid. Op dit moment wordt een dergelijke unit al door Lely getest. Het bedrijf maakte bekend dat het met retailers praat om deze lokaal geproduceerde, op boerderijen verwerkte verse melk op korte termijn in de winkels aan te bieden.

Een trotse Alexander van der Lely gelooft sterk in een mooie toekomst voor de melkveehouderij, met volledig geautomatiseerde melkveebedrijven over de hele wereld. “De volledige geautomatiseerde boerderij draait in onze visie fulltime, 24 uur per dag. Of het nu gaat om voeren, melken, schoonmaken of dierverzorging. Automatisering neemt het repetitief werk voor de boer uit handen, zodat hij zich kan concentreren op die individuele koeien die echt zijn aandacht nodig hebben. Het is bewezen dat dit leidt tot een groot aantal voordelen voor zowel koe als boer, zoals hogere melkgiften, gezonder en gelukkiger koeien en een betere balans tussen het werk en privéleven van de boer. Dat was het doel vanaf de dag dat we ons bedrijf begonnen, nu 70 jaar geleden.“

[Bekijk ook de video]

Bron: Lely – 10 april 2018

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: