Maak van uw laatste snede een topkuil

In Noordwest-Europa is de ruwvoervoorraad beperkt. Veehouders hebben nog één laatste kans om de voorraad aan te vullen met de laatste grassnede. Een paar tips om van de laatste snede een topkuil te maken.

Balans tussen energie, eiwit en structuur

Goed kuilgras bevat voldoende energie, eiwit én structuur. Als het najaarsgras uit zichzelf een goede kleur heeft, is bemesten niet nodig. Maar is het perceel wel bemest (bijvoorbeeld door een overschot aan drijfmest) dan kan het eiwitgehalte te hoog worden en de structuurwaarde te laag. Door een zware snede te oogsten (25-30 centimeter) brengt u deze elementen weer in balans. Let wel op dat het gras niet gaat rotten op stam. Controleer daarom regelmatig hoe de kwaliteit van het gras op het veld is.

Let op voor te veel nitraat

Door de hoge temperaturen en de droogte van afgelopen periode is er zeer veel stikstof uit de bodem vrij gekomen. Grasplanten kunnen door de overdaad aan stikstof niet alle stikstof omzetten in eiwit. Dit resulteert in ruwvoer met te veel nitraat. Laat daarom uw graskuil bemonsteren zodat u weet hoeveel u maximaal per koe per dag mag voeren van betreffende kuil.

Drogestofgehalte laatste snede

De laatste snede wordt lastiger droog in verband met de afnemende zonkracht en weinig wind en meer mist. Dagen met een hoge windkracht zijn daarom ideaal om gras te maaien in het najaar. Door gras ’s ochtends droog te maaien, en rond 4 a 5 uur in de middag in te kuilen kunt u een kuil maken met voldoende droge stof. Natter inkuilen is geen probleem indien u het inkuilmiddel Bonsilage Plus toevoegt aan de graskuil.

Inkuilen najaarsgras vraag om aandacht

Omdat het najaarsgras dit jaar veel stikstof bevat, gaat dit ook ten koste van het celwandgehalte of het suikergehalte. De inkuilcondities van het gras zijn daardoor slechter. Laat gras maximaal twee dagen op het land liggen. Zorg voor een goede conservering door het toevoegen van Bonsilage Plus. Hierdoor verminderen de inkuilverliezen en neemt de smaak toe. Lees meer over de werking van Bonsilage Plus in graskuilen

Voor 25 euro per hectare verzekert u zich met Bonsilage Plus van een topkuil waarvan koeien 1,5 liter melk per dag meer geven.

Advisering en verkoop
Voor advisering en verkoop van Bonsilage Plus of een van de andere Bonsilage producten kunt u terecht bij een Barenbrugdealer. Klik hier voor een Barenbrugdealer bij u in de buurt.

 

Bron: Barenbrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: