Drie ondernemers hebben in 2022 ervaring opgedaan met mengteelten in Drentsche Aa. Hierin onderzochten ze of combinaties van een graan met een boon of erwt zorgt voor meer eiwit op eigen land, ook op droogtegevoelige grond. Er is geëxperimenteerd met maïs-stokboon, tarwe-veldboon en gerst-erwt. Een procesverslag deelt de ervaringen van de deelnemers, van de start tot de oogst en opslag van de gewassen.
De teelt van gerst-erwt bleek tijdens de experimenten het meest gunstig uit te pakken. De ondernemer had een hoge opbrengst en kon de teelt uitvoeren met een zeer lage milieubelasting, lager dan die van een monoteelt gerst. Ook het saldo pakte, in dit specifieke geval, positief uit.
Hoogste voederwaarde bij veldboon
De teelt van tarwe-veldboon leverde ook een hoge opbrengst op, vooral op het deel van het proefperceel met een meer vochtige beekdalgrond. De voederwaarde van tarwe-veldboon werd van alle geoogste gewassen het meest positief beoordeeld, met gunstige waarden voor de melkgift van het vee. Tijdens de teelt kreeg de ondernemer wel te maken met de meeste ziekten en plagen. De inzet van chemie leverde een hogemilieubelasting op.
Moeilijk te plannen
De ervaringen met maïs-stokboon lopen uiteen. De keuze van het zaaimoment vonden de ondernemers lastig. Ze wilden niet te vroeg zaaien, vanwege kans op nachtvorst. Te laat zaaien is ook niet verstandig in verband met de kans op droogte. De ondernemer die laat zaaide, moest zijn gewassen oogsten voordat deze waren afgerijpt, om op tijd een groenbemester te kunnen inzaaien en zo aan de landelijke richtlijnen van de mestwetgeving te voldoen.
Ervaring opdoen met mengteelten
Tijdens de experimenten hebben de deelnemers kennis en ervaring opgedaan en gewerkt aan het behalen van het best denkbare resultaat. Er zijn nog geen werkwijzen naast elkaar getest. Daarom kunnen er nog geen algemene uitspraken worden gedaan over welke aanpak in dit gebied nu het beste werkt.
Alle drie de deelnemers hebben het experimenteren en de onderlinge uitwisseling als zeer waardevol ervaren. Na de experimenten zijn allen, vol enthousiasme, verdergegaan met het telen van de combinatie gerst-erwt. Voor tarwe-veldboon is ook nog belangstelling, maar er wordt gewacht op rassen met een grotere resistentie tegen schimmels.
Bron: CLM