Melkveebedrijf Maes (Melsele) wint Bioveiligheid Award Melkvee

Op de stand van DGZ op Agribex werden op donderdag 7 december 2017 de Bioveiligheid Awards uitgereikt. In de categorie melkvee mocht de familie Maes uit Melsele de award in ontvangst nemen.

Op Agriflanders 2017 gaf DGZ het startsein voor de Bioveiligheid Award. Met deze award wil DGZ de veehouders aanmoedigen om samen met hun bedrijfsdierenarts te werken aan een betere bioveiligheid op hun bedrijf. Nu 11 maanden, 93 inschrijvingen, 16 geselecteerden, 9 genomineerden en bijna 8.000 publieksstemmen later werden de drie eindwinnaars bekendgemaakt.

Vleeskalverbedrijf Van Loon uit Weelde wint de award in de categorie vleeskalveren. De familie Van Loon gaat naar huis met een geldprijs van 1.500 euro.

Het bedrijf Van Ter Bos uit Avelgem werd bekroond als beste kandidaat in de categorie vleesvee. De familie Demasure-Vercaemer die het bedrijf runt, incasseert een geldprijs van 3.750 euro.

In de categorie melkvee heeft melkveebedrijf Maes uit Melsele de award in ontvangst genomen. Ook de familie Maes krijgt een geldprijs van 3.750 euro. Het bedrijf huisvest 151 runderen. Bedrijfsdierenarts is Raf De Coninck, Bjorn Thyssen (DAP Aan de Watergang).

De algemene hygiëne op het bedrijf is heel goed. Zo worden de roosters in de stallen driemaal per dag gereinigd en de ligboxen bijgevuld.  Op de wei hebben de dieren geen contact met andere dieren Er is een kadaverplaats aan de voorzijde van het bedrijf; nageboortes worden steeds in de kadaverton gestopt. De familie Maes kan steeds terecht bij hun bedrijfsdierenarts Raf De Coninck voor advies.

“Tijdens mijn bedrijfsbezoeken gaan we diep in op de verschillende actiepunten”, verklaarde De Coninck. “Efficiëntie en bioveiligheid gaan daarbij steeds hand in hand. Bij de drachtcontroles volgen we steeds een logische looplijn. We starten bij de vaarzen, vervolgens gaan we bij de koeien, om te eindigen via de afspuitplaats voor de laarzen. Bij de kalveren trekken we aparte laarzen aan. Verder reageert Pieter erg alert bij probleemsituaties, neemt hij de nodige maatregelen om weidecontacten te vermijden, past hij een goede melktechniek toe, enz.”

De prijzen werden uitgereikt in aanwezigheid van minister van Landbouw Joke Schauvliege, voorzitter Boerenbond Sonja De Becker en voorzitter ABS Hendrik Vandamme.

“We hopen dat dit thema ook na de wedstrijd verder blijft leven en dat veehouders zich ten volle blijven inzetten voor een duurzaam gezondheidsbeleid op hun bedrijf”, verklaarde DGZ-voorzitter Marcel Heylen.

“Het stopt natuurlijk niet na vandaag. We zijn ervan overtuigd dat onze winnaars, de laureaten en hun dierenartsen een voorbeeld blijven”, besloot Herman Deschuytere, unitmanager Gezondheidszorg bij DGZ.

Alle info over de award is beschikbaar op: mijnmaniervanwerken.be.

Bron: DGZ – 7 december 2017

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *