De familie Keppens runt een melkveebedrijf met 185 melkkoeien en 130 stuks jongvee in Bocholt (Limburg, België). De koeien produceren gemiddeld 9.500 liter. Nu is er overwegend zwartbont, vroeger was dit meer roodbont. De keuze voor zwartbont kwam ooit door het grotere aanbod in stieren. Deze melkveestal werd op 14 januari 2017 in gebruik genomen. De oude melkveestal wordt gebruikt om het jongvee te huisvesten. Daarnaast werd in 2018 nog een nieuw gedeelte gebouwd voor de jonge kalveren.
Vaarskalveren worden 3 à 4 weken individueel gehuisvest. Daarna gaan ze met maximum 10 dieren samen in een potstal met groepsiglo tot een leeftijd van ongeveer 6 maanden.
Lightroof-dak waarmee warmte uit melkveestal wordt gehouden
De stal werd uitgerust met een Lightroof-dak. Dit zijn dubbelwandige polycarbonaat golfplaten waarin aluminiumpoeder zit verwerkt. Hoe meer aluminiumpoeder erin verwerkt zit, hoe meer de warmte uit de stal wordt gehouden, maar hoe minder licht er doorkomt. Hier werd gekozen voor HG100, de meest warmte-werende uitvoering, die 14 procent van het daglicht doorlaat. In de stal hangen 10 LED-lichtarmaturen, die in de zomerperiode nooit branden.
De zijwanden zijn uitgevoerd met een vogelnet en een windbreeknet. Dit laatste wordt handmatig bediend en niet elektronisch gestuurd. De stal heeft ook een open nok, wat ventilatie op warme windstille dagen nog enigszins mogelijk maakt.
2×20 Dairymaster-swingover melksysteem
Er wordt gemolken met een 2×20 Dairymaster-swingover. Dit systeem werd gekozen omwille van de snelheid en efficiëntie. Er kunnen tot 180 koeien gemolken worden door 1 persoon in 2 uur tijd. Bovendien is dit een relatief goedkoop systeem in aanschaf (tot 1/3de goedkoper dan visgraat), doordat er minder melkstellen aanwezig zijn.
Om het melken snel te laten verlopen is een goede doorstroming van de koeien nodig. De koeien verlaten de melkstal door een gang van 1,2 m. Met op het einde een selectiepoort waar de probleemkoeien en einde dracht koeien worden gesepareerd. Voor het melken worden de dieren in een loopgang verzameld en met een opdrijfhek (metalen kettingen) naar de melkstal gedreven. De melk wordt opgeslagen in een verticale koeltank van 15.000 liter.
Na het melken worden de dieren uitgeselecteerd. Elke 6 weken worden de verse koeien, einde lactatiekoeien en probleemkoeien bekapt.
Tekst: FDL naar Tom Van den Bogaert, Departement Landbouw
Beeld: Departement Landbouw & FDL
BENIEUWD NAAR DE HELE FOTOREPORTAGE?
Wil je de hele stal van Familie Keppens bekijken? In vakblad Melkveebedrijf vind je de hele reportage terug. Sluit een abonnement af en ontvang maandelijks inspirerende bedrijfsreportages thuis op de mat.