Tijdens een buitengewone algemene vergadering zijn een aantal vernieuwingen van de staturen doorgevoerd waarmee Milcobel meer melk wil verwerken. De zuivelverwerker gaat het voor het eerst mogelijk om op contractuele basis melk te leveren. Daarmee wil de coöperatie melk aantrekken van boeren die zich niet voor lange tijd willen binden.
Ook zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd die bestaande leden ten goede komen: de verplichte jaarlijkse kapitaalopbouw wordt gekoppeld aan de jaarlijkse coöperatieve teruggave en jonge boeren kunnen eenmalig een verzoek indienen om hun coöperatieve teruggave uitbetaald te krijgen.
Leverancierscontract bij Milcobel voor korte looptijd
Met een leverancierscontract krijgen melkveehouders de kans om kennis te maken met Milcobel als koper; dit kan vervolgens evolueren richting een klassiek lidmaatschap. Deze contracten hebben een minimale looptijd van één jaar en een wederzijdse opzegtermijn van drie maanden. Ook wordt de minimale duur van het Milcobel-lidmaatschap teruggebracht van vijf naar twee jaar.
Volgens Milcobel heeft het productievolume in België zijn top bereikt heeft en mogelijk de komende jaren zal dalen vanwege maatregelen op gebied van dierenwelzijn, klimaat en milieu. Milcobel benadrukt dat de coöperatieve werking van Milcobel, dat momenteel 1.700 leden-melkveehouders telt, leidend blijft. Na minimaal twee contractjaren kunnen de contractuele leveranciers desgewenst toetreden tot de coöperatie. Het nieuw lid heeft dan recht op de nabetaling van het laatste leverjaar.
Aanbod Milcobel moet aantrekkelijker worden voor bestaande leden
Omdat er niet alleen aan de vrije melkveehouders getrokken wordt door concurrerende zuivelbedrijven maar ook aan coöperatieve leden, zijn er eveneens statutaire vernieuwingen doorgevoerd die de coöperatieve werking moeten versterken en het coöperatieve aanbod aantrekkelijker moeten maken voor bestaande leden. Zo wordt de kapitaalsopbouw gekoppeld aan de coöperatieve teruggave (‘nabetaling of getrouwheidspremie’).
Kapitaalsopbouw zorgt voor meer dividend
Tegenover de jaarlijkse kapitaalinbreng stond het systeem van nabetaling waarbij het voor melkveehouders altijd spannend was of deze nabetaling de kapitaalsinbreng, of dat men extra geld moest bij storten. Deze stress valt nu weg. Voortaan verloopt de kapitaalsopbouw van de leden via de coöperatieve teruggave. Hiermee wil Milcobel een stukje comfort inbouwen voor leden. Ook is besloten de maximale kapitaalinbreng op te trekken van 10 naar 15 euro/100 liter per lid. Door geld op de vennotenrekening te storten en zo extra kapitaalsopbouw te realiseren, wordt er meer dividend uitgekeerd. Over 2022 lag het dividend op vier procent. Dit percentage is overeengekomen op de Algemene Vergadering die naast de buitengewone algemene vergadering plaatsvond en waar de jaarcijfers over 2022 werden toegelicht.
Voor leden die het geld wel direct nodig hebben – vooral ook de jonge boeren – zijn statutaire aanpassingen doorgevoerd. Leden tot 40 jaar kunnen eenmalig een verzoek indienen om hun coöperatieve teruggave niet voor kapitaalsopbouw aan te wenden, maar uitbetaald te krijgen.
Overnamepremie van 1 euro per 100 liter
Een tweede motivatiemaatregel is een overnamepremie van 1 euro per 100 liter; hierbij hoort een minimale lidmaatschapsverplichting van vijf jaar als voorwaarde.
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?