De veemarkt in Indonesië is in rep en roer door de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ). Deze ziekte treft in feite veel vee, variërend van runderen, buffels tot schapen of geiten, en wordt geclassificeerd als een acute ziekte die zich via virale infecties verspreidt en gemakkelijk besmettelijk is. Het wordt algemeen beschouwd als de economisch meest schadelijke veeziekte ter wereld.
Mond-en-klauwzeer in Indonesië
Mond-en-klauwzeer kwam voor het eerst Indonesië binnen in 1887. De laatste uitbraak in 1983 werd met succes uitgeroeid door middel van een massaal vaccinatieprogramma. Indonesië werd tot 1986 als MKZ-vrij verklaard. Het laatste geval werd gevonden in april 2022 in Gresik, Oost-Java. Waar het vee klinische symptomen kreeg in de vorm van verminderde eetlust, hypersalivatie, mank lopen en koorts.
Vanaf juli 2022 zijn MKZ-uitbraken geconstateerd in 20 provincies en 227 districten of steden waar 313.636 runderen zijn besmet. De oorzaak van de uitbraken wordt sterk verondersteld door de invoer van geïmporteerd vee uit de landen die niet MKZ-vrij zijn.
Economische schade voor boeren door MKZ-uitbraak
Hoewel een MKZ-uitbraak niet zoönotisch is, is ze zeer schadelijk voor boeren en heeft ze een grote impact op het levensonderhoud van boeren en de nationale economie. De prijs van vee in het MKZ-uitbraakgebied daalde met 20-60 procent.
Het tegenovergestelde komt echter voor in marketinggebieden zoals Groot-Jakarta. De prijs van vee is gestegen ten opzichte van vorig jaar; die tussen de 10 procent en 20 procent ligt door een slinkend aanbod van dieren. Ondertussen zijn andere verliezen voor boeren een daling van de melkproductie van melkkoeien. Volgens de voorzitter van de Indonesian Cattle and Buffalo Breeders Association (PPSKI) is de productiviteit van melkvee momenteel landelijk gedaald tot 80 procent.
Maatregelen MKZ
De centrale en lokale overheden zijn op de hoogte van de opkomst van MKZ-uitbraken. Ze hebben maatregelen genomen om de verspreiding ervan in te dammen. Het ministerie van Landbouw heeft besloten een taskforce op te richten voor de behandeling van MKZ.
De oprichting van deze taskforce is bedoeld om ziekterisico’s, diergezondheids- en milieurisico’s en hun impact op economische, sociale en culturele aspecten te mitigeren. De regering heeft het totale vaccin dat nodig is voor operaties vastgesteld op ongeveer 30 miljoen doses. Die over Indonesië moeten worden verdeeld.
Bron: Agroberichten Buitenland