Met 250 melkkoeien en 130 stuks jongvee, van nul tot twee jaar, hebben Piet en Ellen van Popta uit Lollum een redelijk intensieve melkveehouderij. Het strooien van stro is dan een behoorlijke belasting. Het werk is stoffig en arbeidsintensief. De SVV-stroverdeler van Flingk zou meteen een flinke verbetering zijn. “De kalveren moeten er in het stro picobello bij zitten”, vindt Piet van Popta.
Traditionele melkveehouderij met een melkstal
Het Friese melkveebedrijf zoekt de oplossingen voor de intensieve bedrijfsvoering vooral in het automatiseren. Piet en Ellen van Popta hebben een redelijk traditionele melkveehouderij met een melkstal. Op de plek net buiten het dorp, dat oorspronkelijk op een terp is ontstaan, is de familie in 1995 begonnen. “Met zestig koeien, maar sindsdien zijn we behoorlijk gegroeid.”
Nieuwe stal in 2009
Een nieuwe stal werd in 2009 gerealiseerd. Het jongvee verhuisde toen naar de oude ligboxen en op het plek waar voorheen het vleesvee stond zitten nu de jongste kalveren. “Qua verkaveling is het niet helemaal ideaal. Zo hebben wij niet voldoende land voor de stal liggen om bijvoorbeeld weidegang toe te passen.”
250 melkkoeien en 130 stuks jongvee
Ondanks de beperkingen is de melkveehouderij in de loop van de tijd gegroeid naar 250 melkkoeien, met 130 stuks jongvee. Op jaarbasis melkt Van Popta nu circa 2,7 miljoen liter melk.
De stroboxen vormen een belangrijke schakel binnen het bedrijf. De zieke dieren en de kalveren staan in de grote boxen. “Schone hokken waar ze goed in het stro zitten.”
Het stro wordt handmatig verdeeld. Een behoorlijke klus omdat de boxen redelijk groot van omvang zijn, maar ook vooral omdat er zoveel andere werkzaamheden op het bedrijf aandacht vragen. De melkveehouder heeft één vaste medewerker die zich bezighoudt met melken en het detecteren van drachtige koeien. In de zomer wordt een zzp’er ingevlogen om ook het landwerk gedaan te krijgen. “Er zijn dus veel andere belangrijke zaken, die de aandacht vragen.”
Piet en Ellen hopen op de SVV stroverdeler
Dat Piet en Ellen van Popta bij de laatste drie kanshebbers zitten bij de verkiezing van Flingk en Melkveebedrijf stemt het stel hoopvol. Ze zijn namelijk overtuigd geraakt van de meerwaarde van de SVV stroverdeler, die ze met filmpjes in actie zagen. Met de machine kan het stropak opgeschept worden waarna het touw handmatig of doormiddel van het oprolsysteem verwijdert en opgerold kan worden. Voor het strooien wordt de machine achterover getrokken en staat het pak verticaal. Twee verdeelwalsen trekken het stro uit elkaar en lossen het aan de onderzijde.
“Voor onze situatie zou dit echt ideaal zijn. Een behoorlijke verlichting van het werk, die ons tijd oplevert om bijvoorbeeld ook Melkveebedrijf goed te lezen”, zegt Piet van Popta met een knipoog.
“It makket it buorkjen yn elts gefal in hiel stik minder dreech”, besluit hij in het Fries.
De SVV stroverdeler voor de melkveehouder
Op een simpele manier snel stro verdelen kan met de SVV stroverdeler. Met de machine kan het pak opgeschept worden waarna het touw handmatig of doormiddel van het oprolsysteem verwijdert en opgerold kan worden. Voor het strooien wordt de machine achterover getrokken en staat het pak verticaal. Twee verdeelwalsen trekken het stro uit elkaar en lossen het aan de onderzijde. Het stro wordt hierbij niet gesneden.
Er kan voor links of rechts lossen een transportband gemonteerd worden of twee schijven om het stro breed af te leggen. Als optie kan een snelwisselsysteem gemonteerd worden om modules snel uit te wisselen of te verwijderen. De machine is stofarm en is daarmee ideaal voor elk stroconsumerend bedrijf in de paardenhouderij, melkveehouderij en schapen/geitenbranche.
Help Piet en Ellen naar de winst en stem!
Vindt u dat Piet en Ellen moeten winnen en de SVV stroverdeler op het melkveebedrijf in Lollum moet komen te staan? Stem hieronder of ga naar www.melkveebedrijf.nl/winactie-flingk/!
Wie zijn de andere twee kanshebbers?
Deze winactie is voorbij, u kunt niet meer stemmen.